Mød Stine Josefine Dige fra højtlæsningsklubben 2200Godnathistorier: “Det kan være ren magi for børn at bladre i en bog”

2200Godnathistorier er en højtlæsningsklub, der læser op for børn og ældre, som har brug for en historie. Bag klubben står Stine Josefine Dige, hvis hjerte banker for Nørrebros verdensbørn.

“Der sker noget særligt, når børn får lov til at læse og bladre i en bog. Når de er fordybet i en historie eller bladrer til en ny side og får et lille sus,” fortæller Stine Josefine Dige, der er børnebogsforfatter og stifter af højtlæsningsklubben 2200Godnathistorier.

Klubben består af frivillige oplæsere, der læser historier for børn i udsatte områder på Nørrebro. Børn, der sjældent kommer på biblioteket og ofte slet ikke har bøger i hjemmet.

“Billedbøger og fortællinger er uundværlige for børn. Bøgerne lærer børn at danne indre billeder, de giver nærvær, og så er de med til at styrke sproget, særligt hos børn med dansk som andetsprog, så de bliver klar til lektielæsning,” fortæller Stine.

Hun kom på idéen til højtlæsningsklubben, da hun arbejdede som kulturskaberkonsulent i Nørrebrohallen. “Her så jeg børn og unge, der var ude på tidspunkter, hvor andre børn får læst godnathistorier hjemme under dynen. Jeg oplevede, at de søgte en voksenkontakt og noget nærvær,” siger hun og forklarer, at det var derfor, klubben fik navnet 2200Godnathistiorier.

“Børnene på Nørrebro har en helt særlig plads i mit hjerte. Derfor var der ingen tvivl om, at klubben skulle være her.”

“Vi samler en del bøger ind til boggaver, så børnene også kan få læsning med hjem.”

Højtlæsning til Bogfest på Den Sorte Plads. Klubben er ofte til stede ved kulturfestivaler på Nørrebro.

Bøger skal åbne verden op
Hvis man aldrig har prøvet det før, er det dog ikke helt nemt at sidde stille og lytte til historier og se i billedbøger. “Mange børn på Nørrebro er ikke vant til at bladre i en bog, og familierne har sjældent en bogreol. Og dem der har, har fine voksenbøger. Ikke børnebøger, der må blive beskidte,” forklarer Stine.

Hun beskriver, hvordan børnene i starten bogstaveligt talt kravler rundt på væggene i stedet for at sidde stille. “At lytte helt frivilligt er derfor noget, børnene skal lære. Men så snart de finder ud af, hvad bøgerne kan, kan det være ren magi for dem at sidde og bladre og følge med.”

Klubben læser historierne højt for børnene, men ofte fanger de også børnenes opmærksomhed med udklædning og kreative sysler for at folde historiens univers ud. For 2200Godnathistorier handler ikke kun om ordforråd, men også om, at børnene skal kunne spejle sig i litteraturen.

“Vi læser højt fra bøger, der vedkommer børnene, som når man bliver jaloux på sin lillebror eller skal smide sutten. Bøgerne skal nemlig åbne verden op,” fortæller Stine. Klubben læser derfor både Astrid Lindgren, nye bøger med lækre illustrationer af Jakob Martin Strid og farverige børnebøger med mangfoldige familier som Kwela Jamela.

Nørrebros verdensbørn
For Stine var der ingen tvivl om, at højtlæsningsklubben skulle være på her på Nørrebro. “Jeg har selv boet og arbejdet på Nørrebro, og Nørrebros verdensbørn har en helt særlig plads i mit hjerte.”

Hun forklarer, at Nørrebros sammensætning er helt særlig, idet der både er mange ressourcestærke, men også mange ressourcesvage borgere. “Det giver et stærkt fællesskab, der gør det nemt at rekruttere frivillige her. Måske fordi behovet for ekstra hænder er så åbenlyst. Du mærker, at du gør en forskel.”

Anne Sofie Hammer læser op af sin bog, Villads fra Valby, til en af 2200Godnathistoriers mange højtlæsningsfester på Nørrebro.

“Det var vigtigt for mig at få de gode historier ud til børn, der ikke kommer på biblioteket. Derfor læser vi i beboer­husene.”

Historiesultne unger
2200Godnathistorier læser både op på åbne pladser og i små baggårde og for børn, voksne og ældre. Men klubben har et særligt fokus på udsatte børn i beboerhuse i blandt andet Mjølnerparken, Lundtoftegade og Aldersrokvarteret.

“Vi rykker altid ud i faste hold på faste dage i boligforeningerne. En stor del af oplæsningen handler nemlig om at danne relation til børnene. Vi kan ikke byde børn, der har oplevet svigt, at der kommer nye hele tiden. Det er vigtigt, at de føler sig trygge,” understreger Stine, der oplever god respons fra forældrene, som fortæller om glade børn. “Det gør altid en varm om hjertet. Det er jo det, der er lønnen for frivilligt arbejde.”

Hun husker særligt en pakistansk mand, der fortalte om sit yngste barn, der var begyndt at interessere sig for bøger og endda selv efterspurgte dem. “Og det er jo superfedt, når man får skabt de her små historiesultne unger.”

Bog, KWELA JAMELA af Niki Daly, Bog & Idé, 69,95 kr.

Bog, FIND OS FRA NØRREBRO af 2200Godnathistorier, Bog & Idé, 150 kr.

Find os fra Nørrebro
En findebog af børn på Nørrebro med billeder af børneværelser, yndlingslegetøj og pladser. De små tekster er skrevet af Rådmandsgade Skoles børn, der ser både ninjaer og troldmænd i Nørrebros gadebillede. 

Hallloween-højtlæsningsfest med farlig udklædning, græskar og uhyggelige fortællinger.

Følg højtlæsningsklubben på Facebook @2200godnathistorier

– og hold øje med næste højtlæsningsfest på Nørrebro.