Billedkunstner Kristine Hellesøe: “Vi på Nørrebro er gode til at fremelske kreativiteten”

Hun har altid brugt sine hænder, og hun suger inspiration til sig fra alt det skæve og farverige på Nørrebro. Mød billedkunstner Kristine Hellesøe, der rammer lige ind i tidens trend med sine linoleumstryk og oliemalerier.

“Jeg tror, at jeg rammer en interesse i tiden med mine tryk. Både fordi der er stor efterspørgsmål på det stramme grafiske udtryk til salonophæng, men også fordi der er fokus på at købe unikt og håndlavet kunst, der er designet og produceret lokalt, frem for masseproduceret,” forklarer hun. Det skæve og farverige i bydelen bruger jeg også meget som inspiration til mine værker.”

“Jeg arbejder ud fra mit temperament og min energi. Nogle dage har jeg store armbevægelser, mens jeg andre dage har brug for at skabe kunst, der tager tid,” fortæller den nørrebroske billedkunstner Kristine Hellesøe, der blandt andet laver grafiske linoleumstryk og oliemalerier inspireret af byens skæve farver og former. Kristine er oprindeligt uddannet kunsthistoriker. Men et museumsjob var for stillesiddende og tørt for den kreative billedkunstner, der havde brug for at arbejde praktisk. “Jeg har altid brugt mine hænder. Jeg er vokset op i et kreativt hjem og har brugt utallige timer på at sidde og tegne i min morfars værksted, mens han restaurerede møbler.” Derfor uddannede Kristine sig til billedkunstlærer, og her begyndte hun at udvikle sine billeder og grafiske linoleumstryk.

KRISTINE HELLESØE

35 år og bor og arbejder som billedkunstner på Nørrebro
Uddannet kunsthistoriker på Københavns Universitet i 2012 og billedkunstlærer på Blaagaard/KDAS i 2013
Arbejder med forskellige teknikker, både linoleumstryk, papirklip og oliemalerier
Afholder kurser i linoleumstryk
Du kan købe Kristine Hellesøes plakater for Nørrebro Bycenter i Bog & Idé. Plakaterne koster 100 kr., og pengene går ubeskåret til FabLab Nordvest
Se Kristines værker, og hold øje med nye kurser på Instagram på @kristinehellesoe og på kristinehellesoe.dk.

“Jeg er vild med at skifte mellem teknikkerne, hvor oliemalerierne er hurtige og eksplosive med masser af lag, mens linoleumstryk er poetisk og langsomt uden samme fortrydelsesret,” fortæller Kristine.

Meditativt tryk

Kristine elsker at arbejde med naturmaterialet linoleum. Hun er nemlig tvunget til at arbejde koncentreret, når hun skærer sine mønstre ud. “Det dufter samtidig godt af natur. Det er derfor en meget meditativ proces, hvor jeg kan tænke på alt muligt imens.” Linoleum er samtidig også en langsommelig arbejdsform, hvor du, når du skærer forkert, enten må starte forfra eller inkorporere din fejl. Du kan jo ikke bare viske ud! “Samtidig laves motivet jo spejlvendt, når det trykkes, så jeg ved aldrig, hvordan det ser ud, før det bliver trykt. Jeg har kasseret flere tryk, fordi det bare så fjollet ud spejlvendt. Men jeg bliver ekstra glad, når det lykkedes,” forklarer hun.

Kristine oplever, at der er en stor interesse for hendes grafiske linoleumstryk, og hun får henvendelser fra både butikker og magasiner, der gerne vil sælge og vise billederne. “Jeg tror, at jeg rammer en interesse i tiden med mine tryk. Både fordi der er stor efterspørgsmål på det stramme grafiske udtryk til salonophæng, men også fordi der er fokus på at købe unikt og håndlavet kunst, der er designet og produceret lokalt, frem for masseproduceret,” forklarer hun.

“Jeg starter altid med at blande akvarelfarver på lærredet, så baggrunden ikke er hvid, når jeg skal i gang med oliefarverne,” fortæller billedkunstneren.

Kaos og farver

Når Kristine ikke arbejder med linoleumstryk, laver hun blandt andet farverige oliemalerier. En proces, der er mere eksplosiv og hurtig, og hvor motivet og farverne ændrer sig hele tiden. Hun er meget optaget af halvabstrakte former, og hvordan farver spiller sammen i maleriets lag. “På lærredet starter jeg med at skabe kaos for derefter lige så stille at rydde op. Jeg elsker at arbejde med mange lag, hvor farverne får lov at blande sig til nye farver, og flere lag kommer til udtryk,” forklarer billedkunstneren. Hun udvælger en farveskala, inden hun går i gang. “Så bryder jeg den lidt undervejs med andre farver. Der er dog oftest lyserød i mine malerier, da den giver en god ro i billedet.”

Kristine Hellesøe er særligt inspireret af blomster og planter, som hun ofte bruger som motiv i sine kunstværker.

Vild med Assistens

Kristine arbejder i en form for serie, hvor tidligere motiver leder hende til de næste. “Jeg starter ikke forfra hver gang. Men jeg prøver selvfølgelig altid at finde inspiration til at få noget nyt ind,” forklarer billedkunstneren. Inspirationen kommer til hende overalt, hvor hun går. Lige fra gaderne, gamle reklamer og de skæve farvesammensætninger på Nørrebros facader til kunstmuseer, Instagram og kunstneren Matisse. “Jeg er særligt vild med Assistens Kirkegård, hvor jeg går ture flere gange om ugen. Jeg elsker den sjove dobbelthed med natur og ro og liv, der er blevet levet, men stadig med byen lige bagved. Her er både kulturhistorie, natur og mennesker samlet et sted,” forklarer hun.

En kreativ bydel

Det er dog ikke kun Assistens Kirkegård og gadernes farver, Kristine suger idéer fra. Også Nørrebros atmosfære har betydning for billedkunstneren. “Jeg er inspireret af, hvordan man lever her på Nørrebro. Her er plads til at gøre tingene anderledes, og folk er meget kreative og lidt alternative. Det skæve og farverige i bydelen bruger jeg også meget som inspiration til mine værker.” Hun synes, at Nørrebro har et særligt udtryk med de små caféer, skæve butikker og kreative sjæle, og at brokvarteret på mange måder er en lille by i byen, hvor folk kender hinanden. “Jeg føler, at vi her på Nørrebro er gode til at støtte det lokale og fremelske kreativiteten i stedet for at glemme den i hverdagen. Derfor er jeg som billedkunstner virkelig glad for at bo her på Nørrebro,” forklarer hun.

Kristine starter med at lave en skitse af motivet, inden hun går i gang på lærredet. Tit bliver hun dog inspireret undervejs, så motivet ender ofte med at se ud på en anden måde.

“Her på Nørrebro er vi gode til at købe lokal kunst og støtte de lokale butikker, også selv om produkterne koster lidt mere. Måske fordi vi er mere bæredygtig bevidste, og fordi vi ved, at kunstnerne får en ordentlig løn for det,” forklarer Kristine.

Vil du prøve kræfter med linoleumstryk?

Drømmer du om selv at prøve kræfter med linoleumstryk, kan du sagtens gøre det hjemme, fortæller Kristine og fremhæver, at det er en god teknik til dig, der vil lave nogle små kunstværker eller kort. “Det kræver kun et stykke linoleum, et knivsæt, en valse og sværte, som du kan købe i mange hobbybutikker.” Kristine Hellesøe bruger selv en trykpresse, da trykket bliver mere jævnt. Men du kan sagtens bruge en ske eller din hånd til at lave trykket. “… Du kan selvfølgelig også starte med at tage et kursus hos mig,” griner hun.

Nørrebro Bycenter har indgået et samarbejde med Kristine Hellesøe, som har lavet to smukke Nørrebro-plakater af henholdsvis et oliemaleri og linoleumstryk. Begge forhandles eksklusivt i Bog & idé i Nørrebro Bycenter! Læs mere her.