Nørrebrokunstner Jakob Tolstrup

“Jeg føler, jeg får lov til at give noget tilbage til den by, jeg holder af”

Jakob Tolstrup vil gøre os glade gennem sin kunst. Han vil ikke male regnbuer over hele byen, men i stedet store gavlmalerier, der giver folk noget at tænke over.

Kunstneren Jakob Tolstrup bor og har sit atelier på Nørrebro. Her holder han til, når han ikke er ude at male på byens gavle. Gavlene er hans favoritlærred. Både på grund af det store format, men også fordi han får lov til at vise sin kunst til hele København. 

“Jeg føler, jeg får lov til at give noget tilbage til den by, jeg holder af, og samtidig kommer jeg ud over kanten med mine ting,” fortæller Jakob, der gerne vil give noget godt til det område, han maler i. 

“Det må gerne være noget, der løfter stemningen, men som også samtidig er noget, der ikke bare er dekorativt, men som enten siger noget om vores tid, vores samfund eller det område, vi befinder os i.” 

Den 38-årige gavlmaler har blandt andet lavet den store dreng på gavlen ved Nørrebro Skatepark i samarbejde med Børns Vilkår, og den seks-armede mand på en af de 16 gavle i udendørsgalleriet på Rentemestervej. 

“Når man sidder i sit atelier, sidder man i sin egen bunker. Hvis man fucker op, er der ikke nogen, der kigger en over skulderen. Der er meget mere på spil ved et gavlmaleri,” fortæller Jakob. Se mere til Jakob og hans passion for kunst i videoen her.

Kunst i generne

Jakob kommer oprindeligt fra Jylland, hvor han er vokset op i en lille by med cirka 1.000 indbyggere.

“Der var ikke skide meget at lave, når man boede på landet, så det var derfor, jeg brugte de klassiske 10.000 timer på at tegne,” fortæller Jakob.

Som dreng var Jakob ikke specielt glad for at gå i skole – det interesserede ham ikke, og heldigvis var hans forældre forstående for hans passion for at tegne.

“Det er ikke, fordi jeg er blevet pacet. Mine forældre har bare altid opfordret mig til at tegne, fordi de kunne se, at det var det, der gjorde mig glad,” siger Jakob og understreger, at hans forældre altid har hjulpet ham med at finde alternative muligheder.

“Det var fedt at blive skubbet i den retning, man egentlig interesserede sig for. Der var ikke noget pres til, at jeg skulle blive advokat eller læge.”

Jakob har måske også altid haft kunstner-generne i sig.

“Min farmor var kunstner, så mine forældre har altid ment, at det lå i generne,” siger Jakob, der også mener, at det har givet ham en tro på, at livet som kunstner var en mulighed.

Kunstnerens atelier er fyldt med spraydåser til hans gavlmalerier

“Jeg bruger utroligt mange timer her i mit atelier. Det er min lille oase i byen,” siger Jakob.

Fascineret af det ukendte

“Jeg har altid tegnet, men jeg har også malet graffiti i 22 år,” fortæller Jakob, hvis interesse for murkunst startede i en tidlig alder.

“Når vi kørte på motorvejen, lagde jeg altid lagt mærke til, at der var graffiti på broer og motorvejsoverskæringer,” fortæller han.

“Jeg synes, det var vildt interessant og kunne slet ikke forstå, hvordan det gik til. Jeg tænkte bare: Hvad er det her? Hvorfor er der nogen, der gør det?”

Med tiden har Jakobs passion for graffiti udviklet sig til et kunstnerliv, han kan leve af, og det er han taknemmelig for.

“Jeg er jo heldig med, at det er endt sådan her. Det er de færreste forundt, at man kan leve af det,” fortæller han, selvom det ikke har været uden bump på vejen.

“Jeg søgte ind på kunstakademiet flere gange, men kom aldrig ind. Og jeg havde egentlig tænkt, at jeg ville gå en anden vej, men så var der en gallerist, der spurgte mig, om jeg ikke havde lyst til at udstille.”

Og derefter gik det kun en vej:

“Så blev det bare mere og mere kunst og mindre illustration. Det har udviklet sig fra galleriudstillinger rundt omkring i verden til, at jeg beskæftiger mig mere med gavlmalerier og murkunst,” beretter Jakob om vejen til der, hvor han er i dag.

Jakob Tolstrup er i gang med at tegne en skitse

“Jeg startede ud med at være bladtegner for forskellige magasiner og blade,” fortæller Jakob om starten på sin kunstnerkarriere.

Det må ikke være ligegyldigt

Det er 100 procent gavlmalerier og murkunst, der trækker mest for Jakob.

“Arbejdsmæssigt er det mere udfordrende og fysisk,” fortæller han.

“Det er fedt at komme ud og være lidt aktiv i stedet for bare at sidde i sit atelier og være navlepillende kunstner.”

For Jakob betyder det alt, at han får lov til at vise sin kunst til andre end dem, der opsøger gallerierne.

“Man får lov til at bidrage med noget til offentligheden,” siger han.

Og det er lige netop byen, bydelen og det enkelte område, der afgør, hvad der skal males på væggen.

“Som regel forsøger jeg at finde på noget, der taler ind i det område, vi er i. Noget, der spiller sammen med området, glider ind i det eller løfter det.”

Jakob har nemlig et helt klart formål med sin kunst.

“Jeg vil gerne bidrage med noget til folks hverdag. Jeg vil gerne gøre folk glade,” siger han og fortæller, hvordan han sagtens kunne løbe rundt og tegne regnbuer over det hele. Men han vil mere end det.

“Jeg vil gerne have, at folk går derfra med et eller andet. Og hvis folk går derfra med noget andet, end jeg havde tiltænkt, så er det helt fint. Det værste ville være, hvis folk bare går forbi uden at registrere det – hvis folk synes, det er ligegyldigt.”

Portræt af Jakob Tolstrup

“Jeg kunne jo sagtens gå rundt og tegne regnbuer over det hele og gøre folk glade på den måde, men jeg vil også gerne have, at der er mere i det end det”, forklarer Jakob.

Kærligheden til det gamle Nørrebro

Nørrebro var det første sted, Jakob flyttede til, da han kom til København for mange år siden.

“Jeg har boet mange forskellige steder i København, men jeg føler mig ikke rigtigt hjemme andre steder end på Nørrebro,” fortæller han og uddyber:

“Det er svært at sige, hvad det lige er, der tiltaler mig, men måske det bare er stemningen og de folk, der bor her.”

Jakob lægger især vægt på mangfoldigheden, når han fortæller, hvad han elsker mest ved Nørrebro.

“Da jeg flyttede hertil, lagde jeg virkelig mærke til, hvor meget forskellighed der var, og det, syntes jeg, var ret eksotisk,” siger han.

I dag bor Jakob midt på Nørrebro i sin lejlighed ved Assistens Kirkegård, men han bruger de fleste timer i sit atelier i Rådmandsgade. Her har han skabt sin egen oase i byen med gamle skatte og finurlige dimser på væggene.

“Her, hvor mit atelier ligger, det finder man ingen steder på Nørrebro længere,” forklarer Jakob om stedet, der ligger gemt som en upoleret plet mellem de glasbeklædte bygninger.

“Jeg savner lidt de der upolerede overflader og det mere rå,” nævner Jakob om Nørrebros udvikling gennem tiden.

“Jeg synes, at vi har så sindssygt meget grimt byggeri i byen med glas og stål. Og så bilder jeg mig ind, at jeg prøver at udligne den faktor ved at male på de gamle gavle.”

Drengen på Hillerødgade ved skatebanen – lavet i samarbejde med Børnetelefonen. Han sidder og kigger på en telefon mens han har en kæmpestor rygsæk på, der symboliserer at han har meget med i bagagen.

Drengen ved skatebanen har Jakob lavet i samarbejde med BørneTelefonen i forbindelse med coronakrisens indvirkning på børns vilkår.

Om Jakob Tolstrup

  • Kunstner og illustrator
  • 38 år og bor på Nørrebro
  • Elsker at male på gavle og vægge
  • Har sit atelier i Rådmandsgade
  • Se Jakobs kunst på @jakob.tolstrup