Mad samler mennesker. Derfor holder spiseriet Send Flere Krydderier og kokken Christian F. Puglisi jul på Den Røde Plads for 200 børn og ­voksne. Menuen er klassisk julemad krydret med verdens specialiteter.

Gastronomi kan noget særligt. Det kan nemlig samle mennesker på tværs af sprog, tradition og religion. Også juleaften, som bliver holdt på mange måder på Nørrebro. Derfor fejrer ­spiseriet Send Flere Krydderier og kokken bag Relæ og Bæst, Christian F. Puglisi, for andet år i træk jul på Den Røde Plads for 200 naboer. En juleaften, der består af traditionel and, brun sovs og risalamande kombineret med krydrede specialiteter fra hele verden – kokkereret af kvinderne fra Send Flere Krydderier.

“Vores anderledes jul er for alle, uanset kulturel og religiøs baggrund. Det handler nemlig om at ­samles om den gode mad,” fortæller Mirka Mozer, der er direktør i Send Flere Krydderier, som laver verdensmad i deres café og spiseri på Nørrebro.

Ud over julemiddagen består julen på Den Røde Plads også af dans om jule­træet og julegaver til børnene. Sidste jul kom der mange forskellige mennesker; dem, der holder jul alene eller uden deres børn på grund af skilsmisse, dem, der ikke fejrer jul af religiøse og kulturelle årsager, og dem, der bare er trætte af juleræset og gerne vil samles om den gode mad.

“Sidste år var første gang, vi holdt det, og det var vidunderligt. Så jeg håber, det bliver en ny juletradition for mange,” fortæller Mirka.

OBS: Billetter til Jul På Den Røde Plads kan købes her https://madbillet.dk/show/event/jul-paa-den-roede-plads/0/0/0/danish

Mangfoldig kogekunst

Send flere Krydderier er ikke bare gode til at lave lækker, krydret mad til jul. De er også gode til at få kvinder med anden etnisk baggrund i arbejde. Den socioøkonomiske virksomhed arbejder nemlig for at skabe arbejde til kvinder langt fra arbejdsmarkedet. I det socioøkonomiske ligger, at overskuddet fra virksomheden ikke går til investorer, men til at skabe flere arbejdspladser.

“Send Flere Krydderier udsprang af stærke kvinder fra Indvandrer Kvindecentret, der meget gerne ville ud på arbejdsmarkedet, men havde svært ved det på grund af sprog eller manglende uddannelse,” fortæller Mirka.

Hun forklarer, at arbejdet er vores største fællesskab her i Danmark, og det første, vi spørger ind til. Så det har stor betydning for vores identitet.

Send Flere Krydderier har gjort det så godt, at virksomheden i 2018 blev nomineret til Købehavns Kommunes Erhvervspris for at lave rigtig god mad, som giver et økonomisk overskud og derfor skaber nye arbejdspladser.

Verdens lokale krydderier

Send Flere Krydderier har i dag et spiseri i kulturhuset Union, en café i Nørrebrohallen, catering og et folkekøkken, der holder fællesspisning hver tirsdag og
torsdag. Menuerne består altid af mad med masser af krydderier fra lande som Pakistan, Libanon, Somalia, Marokko eller et helt femte – altid med masser af lokale råvarer, økologi og årstidens grønt.

“Hvad, der lige bliver lavet i køkkenet den dag, og hvor maden er fra, afhænger af, hvilke nationaliteter der står i køkkenet,” fortæller Mirka.

Om send flere krydderier:

Et spiseri, café og catering-virksomhed på Nørrebro. Det er også en socioøkonomisk virksomhed, der skaber arbejdspladser til kvinder, der er langt fra arbejdsmarkedet – med afsæt i kvindernes kogekunst. Initiativet udsprang af Indvandrer Kvindecentret i 2013.

“Hos Send Flere Krydderier kan du komme ind og møde de mange forskellige kulturer, der findes på Nørrebro.” Se hele interviewet på: youtube.com/nørrebrobycenter2200

Kom til juleaften med Send flere Krydderier!

Julefesten starter kl. 16.30 i Nørrebrohallen. Kl. 18 er der stor julemiddag, dans og
julegaver til børnene.

  • Voksne, 100 kr.
  • Børn 6-18 år, 50 kr.
  • Børn u. 6 år, gratis

Bonusinfo:

Virksomheden hedder Send Flere Krydderier, fordi kvinderne i 90’erne bad deres familier om at sende flere krydderier til Danmark. Man skulle nemlig stå længe i kø for f.eks. ingefær og mynte.

Find dagens menu på Facebook @sendflerekrydderier og læs mere på sendflerekrydderier.dk