Historien bag Valentinsdag
Når du tænker på Valentinsdag, så forbinder du sikkert dagen med Amerika. Det er heller ikke helt forkert – der sendes nemlig årligt over 150 millioner valentinskort i USA. Men traditionen om at fejre valentinsdag går faktisk helt tilbage til Romerriget.
Hvordan fejrede man Valentinsdag i Romerriget?
I Romerriget var Valentinsdag en fest, som ærede gudinden Juno, som anses som dronningen over de romerske guder. Gudinden Juno repræsenterede kvinder og ægteskab, og Valentinsdag d. 14. februar repræsenterede også starten på foråret. Dagen efter Valentinsdag havde man en frugtbarhedsfejring, hvor man ofrede dyr til guderne for frugtbarhed og renselse.
Udover ofringerne, så fortæller historien også om et stort kærlighedslotteri. Kvinderne i byen lagde deres navn i en stor urne, hvorfra byens ungkarle trak fra. Og alt indikerer at det faktisk virkede – en stor del af parrene fra kærlighedslotteriet endte med at blive forelskede og gifte sig.
Kirken fik nok
Kirken mente ikke at de romerske fejringer var sofistikerede og begyndte at gøre op med de hedenske fejringer. Valentinsdagen blev offer for dette. Kærlighedslotteriet blev forbudt, da paven Gelasius i år 498 fastlagde at d. 14. februar skulle være Skt. Valentinsdag.
Hvem var Skt. Valentin?
Valentin var kristen præst i Rom i det 3. århundrede under Kejseren Claudius den Anden. Kejser Claudius havde problemer med at hverve soldater til hans hær, så han forbød ægteskaber og forlovelser i Rom, i håb om det ville trække hans folk ud af kærligheden og tilbage til virkeligheden.
Det er her præsten Valentin kommer ind i billedet. Han viede nemlig par hemmeligt uden kejser Claudius samtykke. Det endte med at koste præsten Valentin livet eftersom han blev halshugget, da han blev afsløret i år 269.
Har Valentinsdag britisk oprindelse?
Kirken havde dog et forklaringsproblem med Valentinsdag eftersom der var flere helgener, som hed Valentin. Faktisk var der mindst 50 kristne martyrer som hed det. Det gav anledning til forvirring om hvilken Valentin der blev refereret til. Så i 1969 valgte kirken at fjerne Skt. Valentinsdag fra sin kalender.
Forvirringen over de mange Valentiner i den kristne historie, har ledt historikere til at knytte den moderne Valentinsdag med den britiske digter Geoffrey Chaucer, som levede i det 14. århundrede. Teorien går på at forfatteren af The Canterbury Tales, har koblet det at flirte med valentinsdag og derved opfundet den romantiske dag vi kender i dag.
Den moderne valentinsdag
De pænt dekorerede postkort, som vi kender i dag, begyndte først at blive solgt i midten af det 19. århundrede. Når vi når 1930’erne i USA, så var Valentinsdag på en andenplads, når det gælder shopping.
Kommercielt fik dagen altså først vind under vingerne i start 1900-tallet og på trods af at kirken i 1969 valgte at fjerne dagen fra kalenderen, så har Valentinsdag i dag vokset sig til en af de største helligdage.