Laura Drasbæk elsker kombinationen af keramik og skuespil

“Jeg går nærmest kun i en radius af 500 meter fra mit hjem”

 
 

Skuespiller Laura Drasbæk har kastet sin kreative kærlighed på keramik, som hun laver i sit kælderstudie 100 meter fra lejligheden på Nørrebro. Mød Laura her, hvor hun fortæller om kærligheden til både keramikken og sit lokalomåde.

Laura Drasbæk har spillet med i både film og serier, lagt stemme til lydbøger og skrevet flere børnebøger. For to år siden blev hun forelsket i endnu en kreativ disciplin, nemlig keramik.

“Keramik er på mange måder skønhed i det uperfekte, og så er det at glasere jo en videnskab i sig selv med alverdens kemi, der gør, at farverne kan være uforudsigelige. Det er vildt fascinerende,” fortæller Laura. Hun synes, at keramik og skuespil er den perfekte kombination. Keramik er langsomt og introvert, mens skuespil er se-mig og ekstrovert.

“Som skuespiller er du meget på. Du er i en sminkevogn, bliver stylet og filmet. I mit værksted kan jeg tage mit beskidte tøj på og sidde og være helt alene. Det elsker jeg.”

" style="--plyr-color-main: var(--swift-foreground-color); " >

Laura Drasbæk udlever sin passion i sit værksted 100 fra lejligheden på Nørrebro, hvor hun både arbejder og sælger sine ting. Her holder hun også forskellige keramikkurser som ’vin og keramik’ samt ’keramik for børn og deres forældre’.

 
Et impulsivt keramikkursus

Det var lidt en tilfældighed, at Laura endte med at lave keramik. Det kunne lige så godt have været noget andet kreativt.

“Jeg havde en vinterperiode, hvor jeg var arbejdsløs. Det sker ofte som skuespiller. Så efter at have drukket nok kaffe og læst mange bøger, endte jeg med at melde mig til et keramikkursus og blev fuldstændig grebet,” fortæller hun. Efter et tre måneders kursus fandt hun derfor et keramikværksted, så hun kunne øve sig.

“Det lå dog helt inde i byen, så jeg fik det faktisk ikke rigtig brugt. Så da den her kælder ved min lejlighed blev ledigt, slog jeg til med det samme.”

Det nye værksted krævede både en dyr ovn og mere i husleje, og det betød, at Laura blev nødt til at tage keramikken mere alvorligt. “Jeg havde tvunget mig selv ind i en situation, hvor det ikke længere var en hobby. Men det gjorde også, at jeg blev nødt til at træne meget mere og dygtiggøre mig,” forklarer hun.

Laura er vild med det uforudsigelige, uperfekte og uprætentiøse element i keramik og glasering.
Det, der gør det unikt.

 
Farverne på Assistens Kirkegård

Laura laver forskellige skulpturer og brugskunst som skåle, tallerkner og krus, som hun ofte former på øjemål. “Jeg er meget optaget af, at man kan se, at keramikken har været i hænder. Derfor er mine ting heller ikke fuldstændig ens, selvom du køber de samme kopper. Alt er unika,” forklarer Laura.

Hendes keramik består hovedsageligt af jordfarver og grønlige og blå nuancer. Farver, som hun finder inspiration til i Assistens Kirkegård, der ligger få hundrede meter fra lejligheden, og hvor hendes far er begravet.

“Jeg elsker at gå rundt i Assistens Kirkegård på farveinspiration. Jeg er for eksempel vildt betaget af de processer, der sker i sten, når de bliver gamle. Eller forældelsesprocessen, når noget skaller af, og der gemmer sig noget andet indenunder. Det kan være noget lysegrønt, der pludselig kommer igennem noget gråt,” forklarer Laura, der bruger de forskellige farvespil i sin keramik.

“For mig er Nørrebro en lille landsby i byen og den ultimative mest fantastiske bydel.
Den er både levende, ukrukket og alsidig,”
 fortæller Laura.

 

Kiosker med gamle nytårsfortsæt

Laura bor mellem Assistens Kirkegård, Jægersborggade og Stefansgade og elsker det område af Nørrebro. “Jeg bevæger mig nærmest kun i en radius af 500 meter fra, hvor jeg bor, med mindre jeg har nogle skuespillerjobs. Jeg har alt her, og jeg elsker at bo her,” fortæller keramikeren, der er født og opvokset på indre Nørrebro.

Laura har boet både i de andre brokvarterer og nogle år i Århus, da hun læste på Teaterskolen. Men da hun skulle tilbage til København fra Århus, var der ingen tvivl om, at hun vil bo på Nørrebro igen. “Vesterbro er fedt, men det har ikke den samme bund, som Nørrebro har. Her er en enorm diversitet, bizarre kjolebutikker, hvor man undrer sig over, om de sælger noget, og så er her kiosker, der stadig har magasiner med nytårsforsæt 2018, fordi de ikke lige har fået købt nye blade,” fortæller Laura, der elsker det.

Assistens Kirkegård er fast leverandør af inspiration til Lauras keramik, som bærer en fascination af blandt
andet jordfarver og afskallede overflader.  

 
Nørrebro med balance og kreativitet

Da Lauras drenge var små, brugte hun uendeligt mange timer i Nørrebroparken, hvor de spillede fodbold. Nu går hun meget i de mange små butikker, der er poppet op i lokalområdet. “Både Jægersborggade og Stefansgade har forandret sig meget på de 10-12 år, jeg har boet her. Da jeg flyttede ind, var der vist højst et pizzaria på Stefansgade. Nu er den jo fuld af små caféer og butikker med virkelig meget sjæl,” forklarer hun og fortæller, at området selvfølgelig derfor også er blevet mere mondænt.

“Men jeg synes stadig, at det balancerer godt herude. Det er ikke blevet for smart, og der er stadig plads til masser af små kreative værksteder i kældrene.”

Laura drømmer derfor ikke om forvandle sit værksted på Nørrebro til en keramikbutik. Hun vil stadig gerne have tid til skuespillet. “Jeg håber, at jeg kan blive ved med at holde fast i den her looseness, der er ved at have et kælderværksted frem for en butik. Jeg elsker, at folk kan komme forbi og snakke eller nyde en øl i solen udenfor. Det giver bare en hyggelig stemning,” fortæller Laura.

“Det er blevet en norm at være kreativ i det her område, og jeg synes, at folk
er enormt gode til at støtte op om hinandens kreativitet.”
 fortæller hun.

 

Om Laura Drasbæk
  • Skuespiller, børnebogsforfatter og keramiker
  • 46 år, bor på Nørrebro med sine to sønner på 14 og 18 år
  • Har keramikstudiet Drasbæk Keramik på Julius Bloms Gade, hvor hun både designer og sælger sin keramik
  • Holder desuden keramikkurser for voksne samt børn og forældre
  • Se Lauras keramik på @drasbaek_, og find keramikkurser på lauradrasbaek.dk