Om at skabe et godt forhold til sig selv: Sådan har Caroline lært at udøve mere selvkærlighed
Det var en aktiv beslutning content creator Caroline Hulbæk tog, da hun for seks år siden besluttede sig for at være bedre mod sig selv. For vi er alt for for hurtige til at rakke ned på os selv og glemme værdien i at behandle os selv med mere mildhed, mener hun.
Et kompliment til din bedste veninde om hendes nye hår. Et tiltrængt kram ovenpå en dum dag. Et anerkendende opkald til dine søskende. Mange af os gør os umage med at pleje det gode forhold til de mennesker omkring os gennem små eller store gestusser, der viser vores omsorg.
Til gengæld kan vi hurtigt komme til at glemme det gode forhold til os selv. Spejlbilledet bliver måske mødt med et mistroisk blik, de indre onde stemmer rakker ned på den nye jakke og den billedlige hammer slår måske lige lovlig hårdt over en dum, lille fejl på arbejdet.
For alt for ofte er vi for gode til at rakke ned på os selv i en grad, så selvværdet daler. I hvert fald for 31-årige Caroline Hulbæk, der for seks år siden tog et aktivt valg om at få et bedre forhold til sig selv.
- Der tror jeg bare, jeg indså, at jeg havde behandlet mig selv dårligt og talte virkelig grimt til mig selv. Og så kom jeg til en erkendelse af, at den måde jeg så må mig selv på og snakkede til mig selv på, faktisk forhindrede mig i de ting, jeg drømte om. For det er virkelig svært at nyde livet, når der hele tiden er en lille stemme, der siger “Du er ikke god nok, du er ikke pæn nok, du er ikke klog nok.” Så der tog jeg en radikal beslutning om, at nu skulle der virkelig ske noget, fortæller Caroline Hulbæk fra sin lyserøde sofa i sin farverige lejlighed.
“Selvkærlighed for
mig er at tage sig
selv seriøst”
Selv beskriver Caroline Hulbæk, der til daglig arbejder som selvstændig content creator og deler ud af sin hverdag og sin farverige stil på profilerne @carolinehulbæk, sig selv som et nysgerrigt menneske – både hvad det gælder andre og sig selv. Og netop det kan være en meget konkret form for selvkærlighed, mener hun.
- Selvkærlighed for mig, er at tage sig selv seriøst. Jeg har gået meget on and off i terapi, og kan også godt lide astrologi og håndlæsning. Sidst jeg var til håndlæsning, fik jeg fortalt, at det jo er en meget selvkærlig gerning, fordi jeg havde taget mig selv seriøst ved gerne at ville lære mere om mig selv og taget initiativet til det. Og det er jo rigtigt, fortæller Caroline Hulbæk om sin session.
Men det er ikke bare håndlæsningen, der i Caroline Hulbæks øjne er en selvkærlig gerning. Det har også hjulpet content creatoren at prøve at se sig selv fra et andet perspektiv og tale til sig selv, som hun ville tale til sine venner.
- Lidt som om, hvis ens veninde snakkede så dårligt om sig selv – der vil man jo altid møde dem med mildhed og sige “Hvad snakker du om?” Der er det interessant at tale til sig selv, som man ville til andre, der talte grimt til sig selv. Og så huske, at ens værd ikke bliver mindre af, at man har en dum dag, at man har lavet en fejl på sit arbejde eller har en uheldig hårdag.
Det er netop i de situationer, hvor Caroline Hulbærk særligt mærker værdien af at pleje et godt forhold til sig selv, som man gør til andre omkring sig.
“Det er ofte i de små ting,
jeg kan mærke, jeg har rykket mig”
Særligt i sin nystartede virksomhed, hvor der bliver produceret indhold for en række kunder til sociale medier, har Caroline Hulbæk kunnet mærke sin rejse mod at være bedre mod sig selv – selvom det ikke nødvendigvis er nemt.
- Det er ofte i de små ting, jeg kan mærke, jeg har rykket mig. For kort tid siden startede jeg for eksempel egen virksomhed, og det kan være en hård selvværdsrejse. For man kan hurtigt tage småfejl personligt. Det gjorde jeg meget i starten, men nu er jeg nået til et sted, hvor jeg kan sige til mig selv, at jeg jo bare er et menneske og så tænke “OK, jeg har lavet en fejl. Hvad kan jeg så gøre for at rette op det?” Altså være mere løsningsorienteret i stedet for at sidde og slå mig selv i hovedet over det, fortæller Caroline Hulbæk om sin nye rolle som egen chef og virksomhedsejer.
Men det er ikke altid, at den onde talestrøm kun kommer inde fra. I forbindelse med sine profiler på Instagram og TikTok oplever Caroline også, hvordan sociale medier kan være med til at skabe et dårligere selvbillede og selvværd.
Mens det nogle gange kan være svært at skelne det, der er opstillet og redigeret fra det autentiske, kan kommentarsporene også byde på nogle voldsomme kommentarer fra folk, der gemmer sig bag profiler uden billeder eller informationer, fortæller Caroline Hulbæk.
Det oplevede hun senest, da hun lagde en video op af hende selv og hendes mand, hvortil en af kommentarerne lød, at vedkommende ikke mente, at Carolines mand ville kunne bære hende. Men da det langt fra er første gang, Caroline Hulbæk oplever at få kommentarer på sin krop, makeup eller sin stil, tog hun kommentaren med oprejst pande.
- Jeg ved efterhånden godt, at det ikke er personligt, så vi valgte at grine af det ved at svare på kommentaren med en ny video, hvor min mand bærer mig på forskellige måder. Så det var min måde at vise, hvor dum den slags kommentarer er, fortæller Caroline Hulbæk om sit videosvar.
Og netop det er også en form for selvkærlighed, mener Caroline Hulbæk. For hvad andre synes eller gør, er ikke en faktor for ens forhold til sig selv, fortæller hun.
- Det at være selvkærlig, er jo også at stå op for sig selv, sætte grænser og mærke, hvad man selv har lyst til, fordi jeg også selv kender det der med, at man hurtigt kan blive revet med af, hvad andre gør eller andre synes.
Carolines tre råd til at udøve mere selvkærlighed
- Tal til dig selv, som du ville tale til din gode veninde, så du møder dig selv med mere mildhed.
- Husk, at dit eget værd ikke afhænger af, om du har en dårlig hårdag, har taget lidt på hen over ferien eller om du har lavet en fejl på dit arbejde. Du er lige meget værd uanset.
- Sørg for at unfollow folk på sociale medier, der giver dig ondt i maven, så du ikke går og sammenligner dig selv med andre