Stig Bomholt brænder for at reparere i stedet for at købe nyt
“Hvorfor købe et nyt stereoanlæg, når du kan lave det gamle for måske fem kroner?”
Stig Bomholt vil gøre op med den danske køb og smid væk-kultur. Derfor har han startet Repair Café Nørrebro, hvor du kan få hjælp til at lappe dine bukser, reparere din hårtørrer og meget mere.
51-årige Stig Bomholt har arbejdet som tv-fotograf i 25 år og er hverken uddannet reparatør, tekniker eller skrædder. Til gengæld har han en far, der lappede alt, og det synes han, at vi andre kan lære noget af.
“Vi skal lade være med at smide alt ud. Kig på det. Få det repareret. Vi har jo bare smidt det over højre skulder og så købt en ny,” fortæller Stig, der vil gøre op med den køb og smid væk-kultur, som dominerer i Danmark.
Hans passion for genbrug og lange levetider fik ham til at starte Repair Café på Nørrebro for fem år siden. Her hjælper han, sammen med de cirka 40 andre frivillige, Nørrebrogensere med at få liv i deres ødelagte ting.
“Hvorfor købe et nyt stereoanlæg, når du kan lave det gamle for måske fem kroner? Så sparer du lige 3.000 kroner og kan købe rødvin for det.”
“Du kan aflæse hvor meget CO2, der bliver udledt fra det kød, du spiser, og det tøj, du køber, men der er ingen, der tænker over, hvad det koster at smide en kaffemaskine ud,” siger Stig. Se mere til ham og Repair Café i videoen her.
Få gang i din brødrister
På Repair Café kan du komme ind med alt fra hullede bukser til en brødrister, der ikke kan mere. Her sidder de frivillige klar til at give en hjælpende hånd med reparationen, men helt gratis er det ikke:
“Det skal jo ikke være en gratis service. Folk skal sidde ved siden af og være en del af det. Og så håber jeg, at det har sat et lille aftryk et sted,” forklarer Stig og uddyber: “Vi sår et frø rundt omkring, og finder du ud af, at du kan lave din lysekrone, så kan det også være, at du lige kigger på din brødrister en ekstra gang.”
Det handler om at sprede budskabet og starte en bevægelse. “Hvis alle prøver at få repareret deres ting, og går lidt længere i deres tøj, så betyder det jo noget,” fortæller Stig, der også vejleder folk til at købe kvalitet, der kan holde længere.
“Det der med at få ting til at fungere igen, det har bare noget i sig. Det, synes jeg, er fantastisk,” siger Stig.
Vi smider alt for meget ud
Udover at have startet Repair Caféen på Nørrebro er Stig også formand for Repair Café Danmark, der består af omkring 50 Repair Caféer fordelt i hele landet – og der er brug for dem.
“Vi danskere er nogle af dem, der smider allermest ud hvert år på verdensplan. Vores mål er at lære folk at være bevidste omkring det, de køber og smider ud,” siger Stig og fortsætter: “Vi tager jo til mekanikeren og får repareret vores bil, og og vi sender mobilen og computeren til reparation. Men alle de der hverdagsting, de er blevet overset.”
Repair Café taler ind i den grønne bølge, hvor genbrug allerede er blevet moderne igen. Men når det kommer til at få repareret vores ting, halter især én generation bagefter.
“Det er mest de unge mennesker, der ikke ved så meget om at reparere. De har ikke prøvet det før, og det er jo ikke deres skyld! Det er bare sådan, samfundet er blevet: Køb en ny, den koster ingenting,” fortæller Stig.
“Jeg skal gøre, hvad jeg kan, for at få den der til at virke igen.” Sådan tænker Stig altid, hvis noget går i stykker. Og skal han købe noget, tjekker han lige Den Blå Avis først.
Frivillighed og fællesskab
Men det hele handler ikke kun om reparationer. Repair Café vægter nemlig også medmenneskelighed og fællesskabet blandt de frivillige højt, hvilket passer godt ind i kulturen på Nørrebro.
“Det er skønt, når man sidder og reparerer, og der sidder en 80-årig ved siden af og reparerer noget andet. Så kan jeg ikke finde ud af det, men så får man lige nogle fif. Og så sidder man og snakker og får en kop kaffe,” fortæller Stig, der selv har arbejdet som frivillig så længe, han kan huske.
Selv om en kaffesludder og hygge hører med til dét at være frivillig hos Repair Café, så er det ikke det bedste ved det. “Folk er så glade, og det smil, der kommer frem, når du har repareret noget for en, det er jo fantastisk at se!” siger Stig.
Han elsker at hjælpe andre, og på Repair Café Nørrebro er det alle slags mennesker, der får deres ting repareret: “Jeg tror, vi er en af de caféer i Danmark, der har flest forskellige mennesker, der kommer forbi. På Nørrebro er der jo plads til alle: Lav indkomst, høj indkomst, ung, gammel, studerende, pensionister – det er jo fantastisk!” udbryder Stig, der selv har boet på Nørrebro i mange år.
“Det er jo ikke kun reparationer – det er også sammenholdet, samspillet mellem unge og ældre og dét at lære hinanden at reparere,” forklarer Stig.
Elsker Nørrebros forskelligheder
“Nørrebro var det første sted, jeg boede i København, så det har noget over sig. Jeg boede her i mange år, og jeg har rigtig mange minder herfra,” siger Stig, der i dag bor i Vanløse, men oprindeligt kommer fra Jylland.
Som mange andre bydele har Nørrebro udviklet sig gennem tiden, og spørger du Stig, er forandringen en god ting. “Da jeg flyttede hertil i ‘94, lå der en autoskrot inde midt i byen med smadrede biler og motorer, der stod og blødte olie ud på jorden,” fortæller Stig og fortsætter: “Og alle de små sidegader, hvor man næsten kan se, hvor trangt der har været og sikkert helt kulsort engang, men nu er det hele lysnet op, det er virkelig fantastisk.”
Kontrasterne på Nørrebro er her dog stadig, og det er noget, Stig sætter pris på. “Jeg har altid godt kunnet lide Nørrebro, fordi den både er fin og beskidt på samme tid. Du har flere områder du kan vælge mellem – skal det være lidt trashet, kan du gå derhen, og skal det være lidt pænere, så kan du gå derhen”, siger Stig, der især har brugt meget tid i området omkring Nørrebroparken og på Assistens Kirkegård.
“På Nørrebro er der bare et unikt liv med ALT, hvad du har lyst til,” siger Stig, der mener, at det er vigtigt, at man tager del i sit lokalsamfund. “Brug din by, og tag den til dig. Gå ud, og vær en del af den. Engagér dig, bliv frivillig, og oplev fællesskabet. Støt lokalt, og køb dine ting i butikkerne frem for på nettet. Og husk at sprede lidt kærlighed.”
“Hvis der er noget, man ikke kan lave, så henviser vi til den lokale skrædder. Vi vil jo ikke tage arbejde fra butikkerne,” siger Stig, der gerne vil have Repair Café Nørrebro til at være en aktiv del af lokalområdet.
Om Stig Bomholt
- 51 år, bor i Vanløse og har to børn, der er flyttet hjemmefra
- Har arbejdet som tv-fotograf i over 25 år og er pt. ansat ved Novo Nordisk
- Har startet Repair Café Nørrebro
- Formand for Repair Café Danmark
Om Repair Café Nørrebro:
- Holder til i Støberiet
- Har åbent den anden lørdag i hver måned
- Næste åbningsdag er 14. august
- Servicen er gratis, men du skal selv købe eventuelle reservedele og hjælpe til med reparationen