Bæredygtigt og økologisk tøj:
Shop med god samvittighed


Som du nok ved, så er tøjindustrien en stor belastning for klimaet og miljøet. I konventionel produktion bruges der syntetiske materialer, som ikke kan genbruges, samt kemikalier som skader miljøet.


Hvad er bæredygtigt tøj?

Bæredygtigt tøj betegner tøj, hvor der stilles en række skrappe krav til vedrørende produktion. Kravene omfatter hvilke råvarer tøjet må fremstilles af og hvordan produktionen skal foregå.

Derudover skal tøjet have en relativt kort nedbrydningstid, så tøjet kan genbruges og genanvendes. Arbejdere i produktionen af bæredygtigt tøj skal have en fair betaling og børnearbejde er udelukket.

Kort sagt, så produceres bæredygtigt tøj mere ansvarligt i forhold til klima, miljø og arbejdsforhold i produktionen.

 

Hvordan kan du sikre bæredygtig kvalitet?

Som du nok har bemærket, så er bølgen af bæredygtighed også skyllet ind over tøjvirksomhedernes markedsføringsafdelinger og man er ikke i tvivl, når man i butikken finder et skrigende grønt prisskilt med bæredygtighed skrevet over. Men hvordan skal du forholde dig til virksomhedens egne stempler?

 

Bæredygtige certificeringer

Hvis du vil være på den sikre side, så bør du gå efter de forskellige uafhængige certificeringer, som kan opnås af virksomhederne. Internationale certificeringer inkluderer:

  • GOTS (Global Organic Textile Standard)
  • EU-Blomsten
  • Fairtrade Bomuld
  • OCS 100 (Organic Content Standard)

Med GOTS certificeret tøj, så er mindst 95% af tøjet lavet af økologisk bomuld, og der sikres social ansvarlighed fra virksomheden. Med EU-blomsten stilles høje krav til kvalitet og kemikalier brugt i produktion samt Co2 udledning. Med Fairtrade Bomuld mærket sikres fair vilkår for bønderne, som håndterer bomuldet. Sidst, sikrer OCS 100 mærket at 95-100% af tekstilet er økologisk bomuld.

 

Hvad koster det at købe bæredygtigt tøj?

Der findes mange forskellige tekstiler f.eks. bomuld, uld, hør m.m., som har forskellige differencer mellem konventionel og bæredygtig produktion. Som tommelfingerregel er bæredygtigt tøj dyrere end konventionelt tøj, da der føres mere kontrol, arbejderne i produktionen bliver betalt mere og kemikalier udelukkes fra produktion.

Hos Nørrebro Bycenter kan du i vores tøjbutikker finde masser af bæredygtigt og økologisk tøj. Kom forbi Nørrebro Bycenter og lad os sammen gøre kloden mere bæredygtig.

sko
Adidas, DEICHMANN, 699 kr.

Adidas, DEICHMANN, 699 kr.

sko

Adidas, DEICHMANN, 699 kr.

sko

Adidas, DEICHMANN, 699 kr.