Opskrift: Byd de langsomme aftener velkommen med en smagfuld beluga-chili sin carne
Se tiden i køkkenet som en mulighed for at trække stikket, og lad maden simre. Med denne lækre chili sin carne på belugalinser får du et varmt madkram, der er perfekt til efterårets hyggelige aftener.
Det er altså ikke altid, at aftensmaden er lige til at orke ovenpå en travl dag. Men det behøver hverken være svært eller uoverskueligt at vende tiden i køkkenet til en langsom, afstressende stund, hvor tankerne kan kredse om mad, der kun bliver bedre af at skulle passe sig lidt på blusset.
Til efterårets kortere og blidere aftener er det helt perfekt med simreretter, der føles som et varm madkram indefra, når første bid ryger ned. Og hvad bedre at varme sig på en portion varm chili sin carne?
Belugalinser har et højt indhold af protein og fiber, der gør dem til en god erstatning for kød
Den kødfri version af den sydamerikanske klassiker chili con carne kan laves på et utal af versioner, med eller uden erstatning for kødet. I denne version af retten erstatter belugalinser kødet, så der er masser af bid og tekster i retten, mens smagen er dyb og rund.
Selve tilberedningen er ikke særlig tidskrævende, og du kan lade den simre i lige så langt tid, du vil - jo længere retten står over lav varme, inden linserne kommer i, jo mere smag får den. Så giv den endelig god tid, så du kan få roen til at sænke sig i køkkenet.
Det skal du bruge (Til 4-6 portioner)
Chili Sin Carne
- 200 gram tørrede belugalinser
- 1 rød peberfrugt
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 frisk chili
- 2 spsk tomatpuré
- 400 g hakkede tomater
- 200 g kidneybønner
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 20 g mørk chokolade
- 1 spsk kanel
Topping
- Nachos
- Koriander eller persille
- Creme fraiche
Tip: Hak chilien uden kerner, hvis du have den mild, eller lad dem blive for mere mere styrke
Sådan gør du
- Start med at hakke løg, hvidløg, chili og peberfrugt fint.
- Varm en gryde godt op med masser af olie, og kom grøntsagerne heri. Svits det godt i et nogle minutter til løgene bliver gennemsigtige.
- Tilsæt tomatpuré, og svits det med grøntsagerne i et minut eller to.
- Opløs en terning bouillon i kogende vand, og hæld det i gryden sammen med de hakkede tomater. Gem lidt bouillonvand, og brug det til at få al tomat ud af dåserne.
- Tilsæt kanel og chokolade, skru ned for varmen og lad simre i minimum 20 minutter under låg. Men jo længere, du giver den, jo mere smag får den.
- Skyl herefter linserne grundigt, og kom i gryden. Lad det simre i yderligere 25 minutter, til linserne er møre.
- Tilsæt herefter bønnerne, og lad retten koge op, inden du tager den af varmen.
- Servér retten med et klat creme fraiche, friske koriander eller bredbladet persille og sprøde nachos på siden.
Tip: Servér retten med ris, og få den til at holde længere
Få roen til at sænke sig i køkkenet:
Bestik, Erik Bagger Encore, 16dele, Imerco, 599,95 kr.
Skærebræt, Basic&More, 58 kr.
Støbejernsgryde, 7L, Timm Vladimir, Imerco, 1499, 95 kr.