“Når børn danser sammen forsvinder kulturelle grænser.”

Global Kidz er en frivillig danseforening på Nørrebro med fokus på dans fra alle verdenshjørner.
Dans kan nemlig skabe et helt særligt fællesskab, mener initiativtager Mikala Hoff Skovgaard.

“Mine børns far er fra Cuba. Jeg vil derfor gerne lære dem noget om deres kulturelle baggrund. Samtidig har jeg selv danset, så det gav mening at kombinere de to ting,” fortæller Mikala.

GLOBAL KIDZ

Frivillig danseforening på Nørrebro
Global Kidz startede i 2009 på initiativ af Mikala Hoff Skovgaard for at inkludere foreningsløse familier på Nørrebro. Foreningen har i dag 700 medlemmer og dansehold på Nørrebro, Amager, Bispebjerg og Vesterbro. I 2015 udvidede foreningen med World Dance Academy for unge og voksne og i 2017 med konkurrencehold som bl.a. Team Global Kidz, der deltog i liveshows i Danmark har Talent 2019. Global Kidz deltager også i forskellige events på Nørrebro som
48 Timer, Bilfri Søndag og Culture Clash.

Foreningen Global Kidz er en danseskole på Nørrebro med dans fra hele verden. Men det er ikke bare en danseskole! Det er også en frivillig forening, der har fokus på børn og unge fra udsatte områder.

“Dans er en unik måde at skabe et fællesskab på, fordi de kulturelle grænser forsvinder, når børnene har et fælles danseprojekt,” fortæller danselærer og projektleder Mikala Hoff Skovgaard, der er initiativtager til Global Kidz.

Hun startede danseforeningen i 2009 for at have et sted, hvor børn med forskellige etniciteter kunne lære om deres egen kulturelle baggrund gennem dans. Men stedet skulle samtidig skabe en forståelse for andre kulturer og et fællesskab på tværs af kulturer og etnicitet.

Pigerne i Team Global Kidz er mellem 9-15 år. De træner to gange om ugen i Osramhuset på Nørrebro, hvor de øver både dancehall, break og afrobeat til shows
og konkurrencer.

”Dans er nemlig et universelt sprog. Det betyder, at alle kan være en del af det, og alle forstår det,” fortæller hun.

Danseforeningen blev stiftet på Nørrebro, da Mikala dengang arbejdede på Rådmandsskolen. Siden er der sket meget med Global Kidz. Foreningen har nu 700 medlemmer, hvor størstedelen er børn under 12 år, og har dansehold på Nørrebro, Amager, Vesterbro og Bispebjerg.

Danseforeningen har i dag ikke fokus på hvert enkelt barns kultur, som det var tilfældet i starten. I stedet danser børnene de stilarter, der fylder meget i ungdomskulturen rundt om i verden som dancehall, afrobeat, hiphop og breakdance.

Global Kidz har undervisning for helt små børn op til teens. Det er både for børn, der bare kan lide at danse, og børn, der vil ud og optræde.

Global Mamas and Daddys

Siden begyndelsen har Global Kidz haft fokus på at få fat på børn og familier, der ikke er  en del af foreningslivet. Det har nemlig stor betydning for børnene at have en aktiv fritid uden for skolen, hvor de føler, de hører til.

“Det er meget vigtigt for mig, at Global Kidz er en forening med plads til alle typer, farver og aldre. Foreningen skal nemlig give børn og unge et tilhørsforhold og et særligt fællesskab,” forklarer Mikala.

Af den grund lægger Global Kidz stor vægt på at have dygtige danselærere, som taler børnenes sprog, og som har rødder i hele verden fra Congo til Jamaica og Danmark, så børnene kan spejle sig i dem og i hinanden.

“Børnene udtrykker deres kultur gennem dansen. Det får børnene til at føle sig specielle på den positive måde og giver børnene masser af succesoplevelser, når de er ude at optræde” fortæller hun.

Succesoplevelser, som også smitter af på resten af familien, der gradvist bliver mere involveret i danseforeningen.

“Vi har noget, der hedder Global Mamas and Daddys, som altid er med til shows med ens T-shirts. De føler sig virkelig som en del af foreningen og støtter børnene, og det har jo også enorm betydning,” fortæller Mikala.

Dans i Danmark har talent

Global Kidz har udviklet sig fra at være en forening for skolebørn til også at have dans for små børn og forældre.

”Vi startede et initiativ, vi kalder ‘tidlig foreningsstart’. Det er rettet mod børn og mødre med minoritetsbaggrund, hvor børnene ikke går i institution. Her laver vi dans og sang for at udvikle børnenes motorik og sprog og samtidig gøre opmærksom på foreningslivet,” fortæller Mikala.

“Vi laver mange events og deltager i kulturbegivenheder på Nørrebro. Blandt andet Culture Clash, som er en gadebattle med alt fra dance­hall til afrobeat og breakdance. Det gør vi for at få dansen ud på gaden.”

Konkurrence- og showholdet Team Global Kidz gik videre til liveshows i Danmark har Talent 2019 med deres dancehall- og afrobeat-koreografier.

Følg Global Kidz på Instagram på @global_kidz

– og hold øje med foreningens næste gadefestival på Nørrebro

Samtidig har danseforeningen fået en ungdomsafdeling.

“De børn, der startede for ti år tiden, er jo blevet unge nu. Derfor har vi udvidet med World Dance Academy, hvor de unge kan videreudvikle deres talent. Her har vi nu nogle af Københavns dygtigste dansere inden for både dancehall og afrobeat,” forklarer hun.

Global Kidz har også fået flere konkurrencehold. Blandt andet holdet Team Global Kidz, som fik foreningen på Danmarkskortet, da de var med i Danmark har Talent i 2019.

“Vi vil med vores show vise Danmark, hvordan dans kan bygge bro mellem kulture – og selvfølgelig vise vores unikke udtryk med dancehall og afrobeat. Og det lykkedes vores piger jo virkelig godt med,” slutter Mikala.