Nyt begreb gør op med ‘FoMo’: Derfor vokser trangen til at gå glip af ting
I takt med sociale mediers ankomst blev det pludselig nemmere at følge med i alt det, man gik glip af. Men et nyt begreb vinder frem og populariserer det at finde ro i ikke at være med til alt hele tiden. Det er der en helt særlig grund til, fortæller psykolog.
Du kender måske det der med at sidde i sofaens trygge favn og swipe igennem dine venners stories på Instagram, hvad end det er af vane eller nysgerrighed. Og pludselig rammer den der følelse af, at du går glip af noget stort.
Følelsen er blevet døbt ‘FoMo’. En forkortelse af det engelske ‘Fear of Missing out’ – altså frygten for at gå glip af. Et udtryk, der særligt blev populært med sociale mediers fødsel, hvor vi konstant kan følge med i både venners og fremmedes liv og alt det sjove, det ligner, de hele tiden laver, uden vi er med.
‘FoMo’ er et begreb, der taler direkte ind i en tid, hvor presset på særligt unge mennesker bliver stadig større og vores hverdag får flere og flere gøremål.
Men noget er ved at ske. Et nyt begreb som modsvar til ‘FoMo’ vinder nemlig frem på sociale medier under navnet ‘JoMo’ – ‘Joy of Missing Out', som på dansk betyder ‘Glæden ved at gå glip af’. Et hashtag, der er blevet brugt over 10.000 gange på det sociale medie TikTok og vidner om, at flere og flere bliver bedre til at omfavne det at gå glip af ting.
Det gør brugere på sociale medier blandt andet ved særligt at hædre indendørshygge, hvor stearinlys bliver tændt, frisk te eller kaffe bliver brygget og bløde plaider findes frem for at skabe den perfekte atmosfære for en scene, man ikke har lyst til at fjerne sig fra.
Andre har en mere holistisk fortolkning af ‘JoMo’, hvor det i lige så høj grad handler om at finde ro i ikke hele tiden at tjekke telefonen for nye beskeder eller opdateringer, så man bliver bedre til at være i nuet.
- At der netop nu vokser et modsvar til ‘FoMo’ frem, kan meget vel være, at mange af os i dag lever et travlt liv, fortæller psykolog Anne-Mette Mohr, hvor det at tjekke, hvad de andre har gang i, fylder rigtig meget.
- Der er heldigvis begyndt at komme en større bevidsthed om, at der simpelthen sker for meget. Vi er i det her accelererende samfund, hvor vi hele tiden skal nå mere end i går, og vi skal nå det, som de andre ser ud til at nå. Vi skal hele tiden være til at få at i. Og vi skal helst udvikle os hele tiden. Men måske kunne man faktisk godt tænke sig lidt stilstand, siger Anne-Mette Mohr om, hvorfor vi har behov for et begreb som ‘JoMo’ til at huske os på at geare ned. Og gennem sociale medier
- Mennesker er karakteriseret ved – til forskel fra dyr – at vi forholder os til os selv og til det, vi gør. Og vi forholder sig også til de andre. Det kan blive et pres, hvis vi føler, at vi skal være som de andre, at vi når at præstere det samme som dem, og det kan vi jo let tjekke om lykkes via de sociale medier.
Og det er altså ifølge Anne-Mette Mohr en af grundene til, at ‘JoMo’ nu vinder frem i større grad, da begrebet stiller sig kritisk overfor det at agere ud fra, hvad andre gør og oplever, frem for hvad man i virkeligheden selv har brug for og lyst til.
- Man har brug for at have en fornemmelse af, om man er det rigtige sted - både rent fysisk og i livet. Men det skal ske i forhold til en selv og ikke i forhold til, hvordan omverdenen agerer. Og det, der sker i dag, er jo, at mange forholder sig til sig selv ved først at forholde sig til de andre, fortæller Anne-Mette Mohr. FoMo er et symptom herpå.
Derfor er Anne-Mette Mohr også positiv over, at vi begynder at være mere opmærksomme på, hvor vi selv står, før vi ser på, hvordan de andre står.
- At vi tør stå mere ved os selv frem for at stræbe efter at forsøge at være som de andre for eksempel ved at tjekke sociale medier som Instagram og TikTok, siger Anne Mette Mohr forhåbningsfuldt om ‘JoMo’-tendensen.
Sådan omfavner du din ‘JoMo’
Brug efterårets mere stille aftener som anledning til at falde til ro, og til at finde dig tilrette i ikke hele tiden at befinde dig i ‘FoMo’-zonen. Måske kan det være en god idé at lave en aftale med dig selv om, at der hver dag er en periode, hvor telefonen bliver lukket helt ned. Den tid kan du så for eksempel bruge til at:
- Genoptage din gamle hobby eller påbegynde en ny, hvad enten det er at tegne og male, læse eller strikke. Det er både afslappende og stimulerende på samme tid.
- Holde serie- eller filmmarathon med nogle af dine favoritter og gå all in på den givne film eller series tema med snacks og atmosfære, der passer til stemningen.
- Gå i køkkenet og give dig god tid til at lave et lækkert måltid mad eller et stykke mundvandsfremkaldende bagværk, så duften breder sig i hele dit hjem.
- Gå en dejlig tur i naturen og lytte til naturens mangfoldige lyde
Det kan du bruge til at komme ind i din ‘JoMo’-zone:
Rundpinde 6mm, Søstrene Grene, 9,88 kr.
Farveblyanter FaberCastel, Bog&Idé, 139,95 kr.
Plaid Ib Lauersen, Basic&More, 98 kr.