Kulturlab Kapellet:
”Unge på Nørrebro skaber nybrud i dansk kulturliv”
I deres nye lokaler på Assistens Kirkegård har Turning Tables Danmark fået mere plads til at hjælpe Nørrebros unge med at udtrykke deres kreativitet – og skabe et alsidigt blik på bydelen.
Det gamle kapel på Assistens Kirkegård summer af liv for tiden. Siden 2023 har den historiske bygning med de store, runde vinduer nemlig været i brug som det ungedrevne kreative hus Kulturlab Kapellet, der er et af ngo’en Turning Tables Danmarks tre kulturlaboratorier.
Her kan unge fra 13 til 25 år gratis indtage de nybyggede foto-, film- og musikstudier og fordybe sig i deres egne kunstværker – med hjælp og vejledning fra stedets instruktører.
Turning Tables Danmark har stået for restaureringen af kapellet og driver kulturstedet, ligesom de gør det i Brøndby Strand og Roskilde. De står klar til at facilitere, at Nørrebro og resten af Københavns unge kan føre deres kreative ideer ud i livet. Løbende afholdes der også koncerter, filmvisninger og andre arrangementer i den flotte, højloftede sal.
Og ideer er der masser af, fortæller Ditte Bloch Noer, da vi møder hende i kapellet. Til daglig arbejder hun med partnerskaber og events hos Turning Tables Danmark.
Du kan høre mere om Kulturlab Kapellet på vores YouTubeside her.
De unge bliver en del af noget større
Hvad er Kulturlab Kapellets mission?
”Missionen er at skabe kunst og kultur med unge. Det giver sindssygt meget værdi til dansk kultur, og det giver selvfølgelig også meget værdi til de unge. De får en færdighed, de får selvtillid, og de bliver en del af noget større. Og det er egentlig det, der er det vigtige. At de bliver en del af noget, der betyder noget.”
”Vi kalder det et kulturlaboratorium, fordi man skal kunne eksperimentere med kunst og kultur som ung. Vi tror på, at man kommer ind ad døren med noget at byde på. Måske har man en interesse for musik, film eller foto i forvejen. Det kan også være, man bliver grebet af noget herinde.”
”Vi prøver at skabe nybrud i dansk kulturliv. Vi vil gerne skubbe lidt til, hvad man forventer, og hvad man er vant til at se. Der kommer man bare med noget andet, hvis man er ung. Og det er vores opgave at åbne for de muligheder.”
”Når vi placerer vores Kulturlab på Nørrebro, handler det om, at der er nogle unge, som kan en masse, men som måske ikke altid får muligheden for at finde ud af det, hvis ikke det bliver gjort mere tilgængeligt for dem.”
Det betyder noget for dem
Hvilke ideer bringer de unge til bordet?
”Det er meget forskelligt, hvad de unge laver her. Nogle kommer ind i studierne, laver raptekster og indspiller sange. Andre får klaverundervisning. En gruppe har brugt salen til at skyde en musikvideo i et banankostume. Der bliver også optaget dansefilm og mini-dokumentarer, mens andre unge får et kamera i hånden og ender med at lave deres egne fotoudstillinger.”
”Det er tit nogle meget personlige ting, de unge laver. Det gør de jo, fordi de føler, at de hører til og trygt kan komme og åbne op for, hvad der nu optager dem.”
”I marts 2023 afholdt vi en filmfestival med unges egne værker. Der var alt fra en dreng, som præsenterede tekster og musikvideoer om sit tidligere misbrug, til en 14-årig pige fra Brøndby Strand, der lavede en dokumentar om at opleve racisme. Andre viste deres egen gyserfilm. Spektret var meget bredt, men det er alt sammen ting, der betyder noget for dem.”
Viser Nørrebros mangfoldighed
Hvad gør Nørrebro til noget særligt?
”Det særlige ved Nørrebro er, at der er så mange fortællinger. Uanset hvem du giver et kamera, kommer de altid tilbage med noget nyt. Du kan stadig blive overrasket over, hvad der kommer ind. Paletten er så stor.”
”Sidste år kom der 200 unge forbi Kulturlab Kapellet for at lave kunst, og det har været en vild og bred sammensætning af unge mennesker. Det er ret unikt og med til at vise mangfoldigheden og kreativiteten på Nørrebro frem.”