Nørrebros ildsjæle: Mød 8 seje organisationer, der gør en forskel

Rapforløb, tech-undervisning, byfornyelse, fællesskaber og feriehjælp. Nørrebro bugner med frivillige organisationer, der gør noget ekstra for, at vores bydel skal være et fedt, trygt og helt særligt sted at bo. Vil du være med?
Der er tusindvis af ting, der gør Nørrebro unik. Én af dem er den stærke fællesskabsfølelse, der går igen blandt bydelens beboere – blandt andet hos de mange ildsjæle, som bruger deres fritid i de lokale nonprofitorganisationer.
På Nørrebro står vi nemlig sammen, uanset om det gælder at udvikle et (endnu) federe byrum med oplevelser og mødesteder eller at sørge for, at nye Nørrebrogensere får en tryg start på tilværelsen her i vores nabolag.
Vil du også være med til at forme Nørrebro? Så læs med her, hvor du kan møde nogle af de seje frivilligforeninger, der hver dag arbejder for, at kvarteret skal være et skønt sted for alle, der kalder dette lille hjørne af byen for hjem.
- URBAN 13: Kultur og iværksætteri under Bispeengbuen
- Baba: Bringer fædres ressourcer i spil
- Misfitz: Rap for kvinder og kønsminoriteter
- Lige Adgang: Et inkluderende arbejdsmarked for alle
- Mødrehjælpen: Rådgivning og aktiviteter for udsatte familier
- Linie 14: Værested for tidligere misbrugere
- HjerteRum: Et socialt frirum for unge kvinde
- ReDI School: Tech-undervisning for immigrantkvinder
URBAN 13: Kultur og iværksætteri under Bispeengbuen
Bispeengbuen har i mange år været et af de mest omdiskuterede steder i København. Den er blevet kaldt både grim, barsk og støjende, men for stifterne af URBAN 13 er det et område fyldt med muligheder.
Siden 2017 har organisationen arbejdet på at gøre rummet under Buen til et nytænkende og kreativt samlingspunkt, hvor lokale kan gøre idéer til virkelighed. Den tomme betonørken er i dag forvandlet til en farverig containerby med gadeidræt, kulturhus, madstader, iværksætterkontorer, værksteder og events for store og små.
Overskuddet fra URBAN 13’s mange forskellige tiltag går til sociale formål. Både på Nørrebro og i andre dele af København.
Vil du vide mere? Hør mere om URBAN 13 her!
Baba: Bringer fædres ressourcer i spil
Hos Baba, Fonden For Socialt Ansvar, er det fædrene, der er i centrum. Foreningen er drevet af en gruppe frivillige fædre, som inspirerer andre Nørrebro-fædre til at finde deres egen måde at være far på og styrke deltagelsen i deres børns liv.
Baba er opbygget som et fællesskab. I gruppesamtalerne kan fædre fra kvarterets boligområder udveksle erfaringer, diskutere dilemmaer i farrollen og finde ud af, hvordan de er der bedst muligt for deres børn – på deres egne præmisser.
Udover fædre rådgiver organisationen også kommuner, virksomheder, skoler og børnehaver i lokalområdet. Alt sammen med visionen om at styrke samarbejdet mellem fædrene og systemet og bringe fædrenes ressourcer i spil.
Vil du vide mere? Hør mere om Baba her!
Misfitz: Rap for kvinder og kønsminoriteter
Misfitz er et perfekt eksempel på, hvordan musik kan bryde barrierer og skabe forandring. Organisationen, der er stiftet af den danske rapper Anna Vigsø, laver rapforløb for kvinder og queers fra 16-25 år, som gerne vil udforske hiphop-genren og få et indblik i livet som udøvende kunstner.
Undervisningen bliver styret af professionelle rap-artister og indebærer blandt andet skriveværksteder, flow-teknik, stemmetræning, indspilning og danseworkshops. Eleverne kan endda prøve kræfter med at performe foran et live-publikum.
Vigtigst af alt er Misfitz et fællesskab, hvor kvinder og queers kan mødes med ligesindede, som deler nogle af de samme drømme og passioner som dem selv.
Vil du vide mere? Hør mere om Misfitz her!
Lige Adgang: Et inkluderende arbejdsmarked for alle
Dét at søge og have et job bør være lige for alle uanset køn, etnicitet, sprog og religion – og her kommer Lige Adgang ind i billedet.
Foreningen arbejder for at skabe et inkluderende arbejdsmarked for personer, der oplever barrierer i forbindelse med jobsøgning. Eksempelvis kan de tilbyde nyankomne med flugtbaggrund en erhvervsmentor og akademiske studerende med flugtbaggrund et relevant studiejobforløb.
Lige Adgang samarbejder med udvalgte virksomheder inden for forskellige brancher, der ønsker at støtte personer med flugtbaggrund i at skabe tilknytning til jobmarkedet.
Vil du vide mere? Hør mere om Lige Adgang her!
Mødrehjælpen Nørrebro: Rådgivning og aktiviteter for udsatte familier
Det er svært ikke at få øje på Mødrehjælpen, når man går en tur på Jægersborggade. Børnebutikkens vinduer bugner altid med fint genbrugstøj og -legetøj, som kan købes til gode priser – i den gode sags tjeneste.
Overskuddet fra butikken går til udsatte gravide, børnefamilier og enlige forsørgere på Nørrebro og bliver blandt andet brugt på fødselsdagshjælp, feriehjælp, fælles aktiviteter og hjælp til læring og oplevelser. Derudover har organisationen stort fokus på rådgivning af lokale forældre i svære situationer som skilsmisse, fysisk og psykisk vold i hjemmet, økonomiske problemer og samvær- og boligsager.
Vil du vide mere? Hør mere om Mødrehjælpen her!
Linie 14: Værested for tidligere misbrugere
Linie 14 er et clean værested for tidligere narkomaner i København – drevet af et hold af frivillige, som alle også selv har en fortid med stofmisbrug.
I foreningens hyggelige og hjemlige lokaler i Blågårdsgade 14 kan brugerne få hjælp til at starte på en frisk, skabe nye stoffrie bekendtskaber og få styr på familie og uddannelse. Eksempelvis kan både brugere og deres pårørende få anonym rådgivning inden for områder som skilsmisse, gæld og barn/forælder-relationer.
Linie 14’s primære mission er med andre ord at være en tryg platform, hvor tidligere stofmisbrugere kan støtte hinanden via samvær og aktiviteter. Udover at fungere som dagligt mødested huser lokalerne også forskellige selvhjælpsgrupper.
Vil du vide mere? Hør mere om Linie14 her!
HjerteRum: Et socialt frirum for unge kvinder
I HjerteRums aktivitetshus i Lundtoftegade kan piger og kvinder mellem 13-23 år komme præcis, som de er. Organisationen startede ud fra et ønske om at skabe et fællesskab, hvor unge udsatte kvinder kan styrke hinanden og blive aktører i eget liv.
Generelt er “empowerment” en central del af HjerteRum. De unge kvinder er medskabere, når det gælder, hvad de skal lave sammen, og hvordan de skal gøre det – fra planlægningsmøder og fællesspisning til koncerter, film- og spilaftener.
Aktivitetshuset på Nørrebro drives delvist af frivillige, som nogle gange om måneden faciliterer stedets såkaldte “VidensRum”, hvor de unge kvinder kan få hjælp til lektier og jobsøgning samt rådgivning om stort og småt i hverdagen.
Vil du vide mere? Hør mere om HjerteRum her!
ReDI School: Tech-undervisning for immigrantkvinder
I Danmark oplever et stort antal kvinder med flygtninge- og migrantbaggrund, at det er svært at komme ind på arbejdsmarkedet, eller at de ender i jobs, som de er overkvalificerede til. Det vil ReDI School of Digital Integration lave om på.
Siden 2019 har tech-skolen hjulpet +750 kvinder i Danmark med at udvikle deres it-kompetencer, bygge et professionelt netværk og udfri deres karriereambitioner. I ReDI School’s lokaler på Bygmestervej 10, og hos it-virksomheder andre steder i byen, kan kvinderne deltage i gratis undervisning, workshops og sociale aktiviteter, som alt sammen er sammensat af inspirerende frivillige fra business- og it-branchen.
Vil du vide mere? Hør mere om ReDi School her!
Hvad er nonprofit egentlig?
En nonprofitorganisation er en almennyttig organisation, der ikke driver forretning for at skabe økonomisk overskud. I stedet arbejder den for et eller flere velgørende formål – som for eksempel sociale eller humanitære projekter.