Kærlighedshistorier fra Nørrebro
Nørrebro er noget helt særligt. Her er plads til alt og alle. Her banker hjertet for fællesskabet, diversiteten, kunsten, alverdens mad, musikken, overskuddet og hinanden. Alle os på Nørrebro elsker nemlig det, som har kant, gi’r stemning og mere mening. Vi deler kærligheden til Nørrebro og giver plads til lokale hjerter, der gør en forskel for vores by og altid har hjertet med.
Her har vi samlet en række kærlighedshistorier, som brænder for Nørrebro. Læs med, bliv glad om hjertet og ræk ud, hvis du også har noget ekstra overskud eller noget, du gerne vil dele. Vi gi’r plads til alle slags lokale hjerter.
- Evil House Party
- Til Vægs
- Kimia Bahari
- People Like Us
- Thea Dora
- Kulturlab Kapellet
- URBAN 13: Kultur og iværksætteri under Bispeengbuen
- Baba: Bringer fædres ressourcer i spil
- Misfitz: Rap for kvinder og kønsminoriteter
- Lige Adgang: Et inkluderende arbejdsmarked for alle
- Mødrehjælpen: Rådgivning og aktiviteter for udsatte familier
- Linie 14: Værested for tidligere misbrugere
- HjerteRum: Et socialt frirum for unge kvinde
- ReDI School: Tech-undervisning for immigrantkvinder
Evil House Party
Blandt de slidte, graffitimalede bygninger på Ragnhildgade på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro ligger Mayhem-studierne, hvor Evil House Party hører til.
Her skaber den elektroniske duo bestående af Emma Acs og Jacob Formann deres alternative popunivers, som stemningsmæssigt befinder sig et sted mellem euforiske drømme og dystre mareridt.
Emma og Jacob mødte hinanden omkring 2020, da de begge var hyret ind som supplerende musikere på et andet bands turné. Kemien var der, og efterfølgende mødtes de for at lave sange sammen.
Det første resultat var den mørke eurodance-single ’Keep Going On’, der også var med på ep’en ’Grand Theft Auto’ fra 2021. Nu er Emma og Jacob, som begge er formet af at have boet og færdedes mange år på Nørrebro, i gang med at skabe deres debutalbum.
Vil du vide mere? Hør mere om Evil House Party her!
Til Vægs
I Lundtoftegades boligblokke bor der ikke ’kun’ omkring 1.500 mennesker. De store lejlighedskomplekser på Ydre Nørrebro huser også kunstværker inden i og uden på bygningerne til glæde for både beboere og forbipasserende.
Til Vægs er navnet på platformen, der i otte år har arbejdet for kunst i det offentlige rum og sociale byrumsløsninger omkring bygningerne på Lundtoftegade.
Kunstprojektet startede med at rykke ind på de skærme, som allerede var sat op uden på boligblokkene, oprindeligt med et informativt mål for øje. Senere har Til Vægs også opsat to store bannere på bygningerne og anlagt en permahave. Samtidig er de i gang med at udsmykke boligernes høje parterre-gange med kunst – valgt og betalt af beboerne selv.
Vil du vide mere? Hør mere om Til Vægs her!
Kimia Bahari
Blandt de mest spændende nye navne på den danske musikscene finder man elektropop-kunstneren Thea Dora.
Den 25-årige sanger og sangskriver Thea Dora har allerede fået en del opmærksomhed fra blandt andre Soundvenue, der har fremhævet hende som en af de nye danske musikere, man skal holde øje med i 2024.
Det er en imponerende bedrift, især når man tænker på, at Thea Dora blot har udgivet de to sange ‘Collected’ og ‘Rewired’ – sidstnævnte er endda kun at finde på YouTube.
Thea Dora er vokset op på Nørrebro og bor der stadig. Bydelen, hun kender så godt, spiller også uundgåeligt en rolle i hendes eksperimenterende, elektroniske popmusik, der både emmer af følsomhed og vildskab.
Vil du vide mere? Hør mere om Kimia Bahari her!
People Like Us
Der findes mange ølbarer på Nørrebro, men ingen helt som People Like Us Beer Bar.
Visuelt skiller baren på Jagtvej sig ud fra mængden med sine lyserøde vægge og det farverige interiør. Men også det grundlæggende koncept bag People Like Us, der både dækker over et bryggeri, en bottleshop og altså Nørrebro-baren, tænker i nye baner.
Størstedelen af de ansatte hos People Like Us har nemlig en eller flere diagnoser, og det er ikke tilfældigt. Ved at fokusere på de ansattes styrke og trivsel i stedet for deres svagheder hjælper produktionsvirksomheden personer i udkanten af arbejdsmarkedet med at komme i job – samtidig med at de får brygget noget lækkert øl til københavnerne.
Vil du vide mere? Hør mere om People Like Us her!
Thea Dora
Blandt de mest spændende nye navne på den danske musikscene finder man elektropop-kunstneren Thea Dora.
Den 25-årige sanger og sangskriver Thea Dora har allerede fået en del opmærksomhed fra blandt andre Soundvenue, der har fremhævet hende som en af de nye danske musikere, man skal holde øje med i 2024.
Det er en imponerende bedrift, især når man tænker på, at Thea Dora blot har udgivet de to sange ‘Collected’ og ‘Rewired’ – sidstnævnte er endda kun at finde på YouTube.
Thea Dora er vokset op på Nørrebro og bor der stadig. Bydelen, hun kender så godt, spiller også uundgåeligt en rolle i hendes eksperimenterende, elektroniske popmusik, der både emmer af følsomhed og vildskab.
Vil du vide mere? Hør mere om Thea Dora her!
Kulturlab Kapellet
Det gamle kapel på Assistens Kirkegård summer af liv for tiden. Siden 2023 har den historiske bygning med de store, runde vinduer nemlig været i brug som det ungedrevne kreative hus Kulturlab Kapellet, der er et af ngo’en Turning Tables Danmarks tre kulturlaboratorier.
Her kan unge fra 13 til 25 år gratis indtage de nybyggede foto-, film- og musikstudier og fordybe sig i deres egne kunstværker – med hjælp og vejledning fra stedets instruktører.
Turning Tables Danmark har stået for restaureringen af kapellet og driver kulturstedet, ligesom de gør det i Brøndby Strand og Roskilde. De står klar til at facilitere, at Nørrebro og resten af Københavns unge kan føre deres kreative ideer ud i livet. Løbende afholdes der også koncerter, filmvisninger og andre arrangementer i den flotte, højloftede sal.
Vil du vide mere? Hør mere om Kulturlab Kapellet her!
URBAN 13: Kultur og iværksætteri under Bispeengbuen
Bispeengbuen har i mange år været et af de mest omdiskuterede steder i København. Den er blevet kaldt både grim, barsk og støjende, men for stifterne af URBAN 13 er det et område fyldt med muligheder.
Siden 2017 har organisationen arbejdet på at gøre rummet under Buen til et nytænkende og kreativt samlingspunkt, hvor lokale kan gøre idéer til virkelighed. Den tomme betonørken er i dag forvandlet til en farverig containerby med gadeidræt, kulturhus, madstader, iværksætterkontorer, værksteder og events for store og små.
Overskuddet fra URBAN 13’s mange forskellige tiltag går til sociale formål. Både på Nørrebro og i andre dele af København.
Vil du vide mere? Hør mere om URBAN 13 her!
Baba: Bringer fædres ressourcer i spil
Hos Baba, Fonden For Socialt Ansvar, er det fædrene, der er i centrum. Foreningen er drevet af en gruppe frivillige fædre, som inspirerer andre Nørrebro-fædre til at finde deres egen måde at være far på og styrke deltagelsen i deres børns liv.
Baba er opbygget som et fællesskab. I gruppesamtalerne kan fædre fra kvarterets boligområder udveksle erfaringer, diskutere dilemmaer i farrollen og finde ud af, hvordan de er der bedst muligt for deres børn – på deres egne præmisser.
Udover fædre rådgiver organisationen også kommuner, virksomheder, skoler og børnehaver i lokalområdet. Alt sammen med visionen om at styrke samarbejdet mellem fædrene og systemet og bringe fædrenes ressourcer i spil.
Vil du vide mere? Hør mere om Baba her!
Misfitz: Rap for kvinder og kønsminoriteter
Misfitz er et perfekt eksempel på, hvordan musik kan bryde barrierer og skabe forandring. Organisationen, der er stiftet af den danske rapper Anna Vigsø, laver rapforløb for kvinder og queers fra 16-25 år, som gerne vil udforske hiphop-genren og få et indblik i livet som udøvende kunstner.
Undervisningen bliver styret af professionelle rap-artister og indebærer blandt andet skriveværksteder, flow-teknik, stemmetræning, indspilning og danseworkshops. Eleverne kan endda prøve kræfter med at performe foran et live-publikum.
Vigtigst af alt er Misfitz et fællesskab, hvor kvinder og queers kan mødes med ligesindede, som deler nogle af de samme drømme og passioner som dem selv.
Vil du vide mere? Hør mere om Misfitz her!
Lige Adgang: Et inkluderende arbejdsmarked for alle
Dét at søge og have et job bør være lige for alle uanset køn, etnicitet, sprog og religion – og her kommer Lige Adgang ind i billedet.
Foreningen arbejder for at skabe et inkluderende arbejdsmarked for personer, der oplever barrierer i forbindelse med jobsøgning. Eksempelvis kan de tilbyde nyankomne med flugtbaggrund en erhvervsmentor og akademiske studerende med flugtbaggrund et relevant studiejobforløb.
Lige Adgang samarbejder med udvalgte virksomheder inden for forskellige brancher, der ønsker at støtte personer med flugtbaggrund i at skabe tilknytning til jobmarkedet.
Vil du vide mere? Hør mere om Lige Adgang her!
Mødrehjælpen Nørrebro: Rådgivning og aktiviteter for udsatte familier
Det er svært ikke at få øje på Mødrehjælpen, når man går en tur på Jægersborggade. Børnebutikkens vinduer bugner altid med fint genbrugstøj og -legetøj, som kan købes til gode priser – i den gode sags tjeneste.
Overskuddet fra butikken går til udsatte gravide, børnefamilier og enlige forsørgere på Nørrebro og bliver blandt andet brugt på fødselsdagshjælp, feriehjælp, fælles aktiviteter og hjælp til læring og oplevelser. Derudover har organisationen stort fokus på rådgivning af lokale forældre i svære situationer som skilsmisse, fysisk og psykisk vold i hjemmet, økonomiske problemer og samvær- og boligsager.
Vil du vide mere? Hør mere om Mødrehjælpen her!
Linie 14: Værested for tidligere misbrugere
Linie 14 er et clean værested for tidligere narkomaner i København – drevet af et hold af frivillige, som alle også selv har en fortid med stofmisbrug.
I foreningens hyggelige og hjemlige lokaler i Blågårdsgade 14 kan brugerne få hjælp til at starte på en frisk, skabe nye stoffrie bekendtskaber og få styr på familie og uddannelse. Eksempelvis kan både brugere og deres pårørende få anonym rådgivning inden for områder som skilsmisse, gæld og barn/forælder-relationer.
Linie 14’s primære mission er med andre ord at være en tryg platform, hvor tidligere stofmisbrugere kan støtte hinanden via samvær og aktiviteter. Udover at fungere som dagligt mødested huser lokalerne også forskellige selvhjælpsgrupper.
Vil du vide mere? Hør mere om Linie14 her!
HjerteRum: Et socialt frirum for unge kvinder
I HjerteRums aktivitetshus i Lundtoftegade kan piger og kvinder mellem 13-23 år komme præcis, som de er. Organisationen startede ud fra et ønske om at skabe et fællesskab, hvor unge udsatte kvinder kan styrke hinanden og blive aktører i eget liv.
Generelt er “empowerment” en central del af HjerteRum. De unge kvinder er medskabere, når det gælder, hvad de skal lave sammen, og hvordan de skal gøre det – fra planlægningsmøder og fællesspisning til koncerter, film- og spilaftener.
Aktivitetshuset på Nørrebro drives delvist af frivillige, som nogle gange om måneden faciliterer stedets såkaldte “VidensRum”, hvor de unge kvinder kan få hjælp til lektier og jobsøgning samt rådgivning om stort og småt i hverdagen.
Vil du vide mere? Hør mere om HjerteRum her!
ReDI School: Tech-undervisning for immigrantkvinder
I Danmark oplever et stort antal kvinder med flygtninge- og migrantbaggrund, at det er svært at komme ind på arbejdsmarkedet, eller at de ender i jobs, som de er overkvalificerede til. Det vil ReDI School of Digital Integration lave om på.
Siden 2019 har tech-skolen hjulpet +750 kvinder i Danmark med at udvikle deres it-kompetencer, bygge et professionelt netværk og udfri deres karriereambitioner. I ReDI School’s lokaler på Bygmestervej 10, og hos it-virksomheder andre steder i byen, kan kvinderne deltage i gratis undervisning, workshops og sociale aktiviteter, som alt sammen er sammensat af inspirerende frivillige fra business- og it-branchen.
Vil du vide mere? Hør mere om ReDi School her!
Hvad er nonprofit egentlig?
En nonprofitorganisation er en almennyttig organisation, der ikke driver forretning for at skabe økonomisk overskud. I stedet arbejder den for et eller flere velgørende formål – som for eksempel sociale eller humanitære projekter.