Blaagaard Teater "Min drøm er at kunne samle hele Nørrebro"

Blaagaard Teater er et lokalt teater på Nørrebro med fokus på mangfoldighed, repræsentation og aktuelle fortællinger fra det omgivende samfund på Nørrebro.
Nye, lokale og mangfoldige fortællinger er i fokus hos Blaagaard Teater. Målet er nemlig, at Nørrebros publikum – også dem, der aldrig går i teatret – kan spejle sig i forestillingerne.
Mellem Nørrebrogades kiosker, kebabrestauranter, bodegaer og genbrugsbutikker ligger et lille teater, der inviterer nye og lokale stemmer ind på de skrå brædder.
Bygningen, der ligger tæt på pulserende Blågårdsgade, har tidligere været en biograf og har huset flere forskellige teatre på skift, inden Blaagaard Teater (tidligere kaldt Teater Grob) overtog lokalerne i 2009. Med teatrets navneskift i 2022 fulgte et skærpet fokus på repræsentation og diversitet i programmet, som de mange forskellige mennesker på Nørrebro skal kunne se sig selv i.
Den nystartede 34-årige teaterdirektør Alexander Mayah Larsen brød selv igennem som dramatiker og skuespiller i 2021 på det intime teaters scene. Det gjorde han med den selvbiografiske forestilling ‘Som brødre’, der handlede om at vokse op mellem to kulturer og have en storebror involveret i bandekriminalitet.
»Det her teater er på en måde mit kunstneriske hjem«, fortæller Alexander, da vi tager en snak ved et af cafébordene i den hyggelige foyer med store facadevinduer lige ud til gaden.
»Jeg har hele tiden følt, at Blaagaard Teater er et safe space. Et sted, hvor det er okay at fortælle historier, som kan være svære at dele. Det ønsker jeg også at give videre til nye teaterstemmer«.

En personlig drivkraft
Hvad er Blaagaard Teater for et teater?
»Vi går meget op i at lave kunst, som spejler det samfund og den tid, vi lever i. Det er vigtigt for os, at her skal være plads til at fortælle de historier, som sjældent bliver belyst og fortalt på teaterscenerne«.
»Det er også en personlig drivkraft for mig. Min far er iransk flygtning, min mor er dansk, og jeg har i min opvækst selv savnet kunst at kunne spejle mig i – savnet at se en mørk person på scenen. Jeg tvivlede på, om teatret overhovedet var en mulighed for mig. Min mormor inviterede mig i Det Kongelige Teater, og jeg kan huske, at hun sagde til mig: Hvis du gerne vil ændre det, må du selv gå ind i branchen«.

Forankret i Nørrebros fortællinger
Hvordan er Nørrebro en del af Blaagaard Teaters profil?
»Vores fortællinger er både forankret ude i verden og lokalt her på Nørrebro. Næste sæson laver vi for eksempel en forestilling, som hedder ‘Sorte firkant’, hvor vi har borgere med på scenen, som på et eller andet tidspunkt i deres liv har været på kant med loven. Den tager udgangspunkt i noget lokalt, for det er vigtigt for os at fortælle historier, som de mennesker, der bor her, kan relatere til«.
Hvordan arbejder I med repræsentation?
»Vi vil gerne være et teater, der skubber til den repræsentationsudfordring, branchen har. Derfor er det også vigtigt, at vi har diversitet for øje, når vi sætter kunstneriske hold. Vi går meget op i, at alle er velkomne på teatret, uanset hvilken baggrund du har«.
»Vi er så heldige, at vi ikke nødvendigvis behøver headhunte, fordi der allerede er rigtig mange, der henvender sig til os – også helt nye kunstnere uden for den etablerede branche«.
»Vi arbejder også med forskellige organisationer, så vi er ude og plante små frø. Vi har desuden en reading-festival, hvor kunstnerne via open call kan få oplæst deres materiale, så det får et ærligt forsøg med skuespillere foran et publikum«.

Endnu flere lokale skal i teatret
Hvordan har modtagelsen været af jeres nye profil?
»Jeg oplever, at der er mange, som har savnet et teater med vores profil. Der kommer mange nye teatergængere, som siger, at endelig er der et teater for dem«.
»Det er megafedt, at der er så mange lokale blandt publikum. Teatret er blevet et sted, hvor der kommer mange unge og folk med forskellige baggrunde, hvilket er fantastisk. Men jeg vil gerne nå ud til endnu flere herfra – for eksempel beboere i Mjølnerparken, hvor jeg selv har boet. Hvad ville der ske, hvis vi fik flere af de mennesker i teateret?«
»Min drøm er virkelig at kunne samle hele Nørrebro«.