DIY Espalier til din bolig


Drømmer du om at bygge dit eget espalier? Så er du kommet til det rette sted. Vi har sammensat en let og overskuelig trin-for-trin guide, der hjælper dig med at lave dit eget espalier. I guiden finder du også en oversigt over de materialer, du skal bruge. Vi hjælper dig til at vælge den rigtige espalier wire og giver dig gode tips til placering og udnyttelse. God fornøjelse med dit DIY-projekt.


Espalier

Espalier DIY Guide

Et espalier i metal kan bruge på mange måder. Udsmyk en bar vægplads ­med dine yndlingsting. Alt fra planter, fotografier og magasiner er oplagt til et espalier. Med få midler – og helt uden værktøj – kan du nemt lave et espalier i metal som en praktisk og dekorativ opslagstavle.

Alt du skal bruge for at komme i gang:

  • En boremaskine
  • Et armeringsnet
  • Øskener og rawplugs
  • Klemmer, snor eller kroge
  • Alt det du gerne vil have op at hænge

SÆT NETTET OP TIL ESPALIERET

Udgangspunket for dit espalier er så simpelt som et tilskåret armeringsnet og tilhørende ophæng. Start med at måle op, så du kender størrelsen på det net, du skal bruge. Derefter skal armeringsnettet blot skæres til den rigtige størrelse.

Tip! Silvan skærer til for dig! Har du målene, kan du få skåret nettet, præcis som du ønsker.

Nu skal du bruge øsknerne til at fastgøre nettet til væggen. Vi anbefaler, at du borer for med en bore- eller skruemaskine, så efterfølgende let kan montere øskenerne. Skal dit espalier kunne holde til lidt ud over det sædvanlige – måske til gryder, potter eller pander – så bør du også benytte rawplugs, da espalieret i så fald vil kunne holde på langt mere vægt.

Øskener, SØSTRENE GRENE, 20 stk., 5,98 kr.

Armeringsnet, SILVAN, 2,5×1,5 m, 99,95 kr.

UDSMYK DIT ESPALIER

Nu kommer det sjove: Hæng postkort, fotos og lyskæder på dit espalier, så du får skabt en fin, hyggelig opslagstavle. Du kan også bruge espalieret til at dekorere hjemmet med blomster og planter, der nu kan vokse op af væggen eller muren.

Billede i ramme fra Knud Høi, IMERCO, 179,95 kr.

Klemmer fra Wenko, SILVAN, 50 stk, 49,95 kr.

Trædekorationer, SØSTRENE GRENE, pr. pakke, 9,98 kr.

Guirlande, BR, 40 kr.

GRØN ENERGI – FRODIGT HJEM

Grønne planter er en nem og billig måde at give dit hjem ny energi på. Og så hjælper de jo på indeklimaet. Du kan både hænge potteplanter og blomster op i dit hjemmelavet wire-espalier

Pilea Peperomoides, SILVAN, 49,95 kr.

Vase fra Aida, KØKKEN OG HJEM, 99 kr.

Bog, PRACTICAL HOUSE PLANT af Bailey & Allaway, BOG OG IDÉ, 199,95 kr.

Blomsterkrukke fra Eva Solo, Imerco, 799,95 kr.

Urtepotteskjuler, SILVAN, fra 9,47 kr.

DEN HURTIGE DIY

Et DIY espalier er det perfekte projekt til dig, der gerne vil sætte dit eget præg på hjemmet. Ikke nok med at espalierer pynter super flot, så er de også ganske funktionelle. Er du for eksempel træt af at have magasiner liggende? Lav en nem ­magasinholder ved at binde en stor perle på en snor og hæng det op.

Jutegarn, SØSTRENE GRENE, 8,90 kr.

Træperler, SØSTRENE GRENE, 8,80 kr.

 

HOW-TO

Vil du se det live? Kom med indenfor hos Masja
­Søndergaard på Nørrebro, som viser, hvordan
hun udsmykker sin væg med et personligt espalier.

DIY espalier til haven

Selv om espalieret passer perfekt ind i den moderne boligindretning, må vi ikke glemme dets oprindelige funktionaliteter i haven. Her fungerer de nemlig pragfuldt som ophæng til buske, frugttræer og planter. Ofte ser vi espalierer brugt som skillevægge til at inddele haver i mindre sektioner.

Hvis du overvejer at lave et espalier til haven er fremgangsmåde mere eller mindre identisk med den ovenstående guide. Du skal dog være opmærksom på at monteringen af armeringsnettet ikke længere kan klares med øskener, som indsættes i væggen.

I stedet bør du spænde espalieret op mellem to hegnspæle. På den måde sikre du dig, at dit hjemmelavet espalieret holder i alt slags vejr. Efterfølgende handler det kun om at pynte armeringsnettet.

Wire espalier – perfekt til køkkenet

Selv om du sagtens kan lave et espalier ud fra et armeringsnet, så foretrækker nogen at bruge en wire. Dette giver et lidt grovere og ikke mindst stærkere og mere holdbart espalier til vægophæng. Det kan for eksempel være en fordel at overveje en wire i stedet for nettet, hvis du skal bruge vægophæng i køkkenet til tungere køkkenredskaber.

Hvis du overvejer at bruge en wire i stedet for, er fremgangsmåde heldigvis fuldstændig den samme som i denne guide. Her kan du også få hjælp i dit lokale byggemarked til at få skåret wirerne i de størrelser, du har brug for.

Espalier i bambus til terrassen

Er du så heldig at have en lille terrasse, så kan det også se super godt ud med et bambusespalier til at holde potter og planter. Du skal blot bruge nogle kraftige bambusstænger og binde dem sammen i en firkantet form med reb.

Dette gøres lettest ved at lægge to bambusstænger parallelt med hinanden og derefter lægge to mere ovenpå i modsat retning. Nu kan du let lave en krydsbinding med det reb, du ønsker at bruge.

Meget mere DIY

I Nørrebro Bycenter elsker vi DIY og gør-det-selv projekter. Gå på opdagelse i vores store inspirationsunivers i dag og kast dig ud i dit eget gør-det-selv projekt. Husk at der altid er hjælp at hente i Nørrebro Bycenters butikker.